Repovesi vetää väkeä viileälläkin säällä

Toukokuun helteiden jälkeen puistossa on ollut hiljaisempaa, mutta kansallispuiston polkuja tallataan silti tasaiseen tahtiin. Yhä useampi puistossa kävijä myös yöpyy luonnon helmassa.

luonto
Kalle Välitalo lapsineen Repovedellä paistamassa makkaraa.
Yle / Antti Kolppo

Keravalainen Kalle Välitalo hätistelee hyttysiä pois kimpustaan Lapinsalmen tulentekopaikalla Repoveden kansallispuistossa. Mies on saapunut poikiensa kanssa ensimmäistä kertaa tutustumaan kansallispuiston tarjontaan.

– Hyvältä ja rauhalliseltahan tämä vaikuttaa. Mukavasti muksuille tilaa juoksennella, Välitalo toteaa.

Huolimatta viileästä säästä, Välitalo ei ole ainoa Repovedellä liikkuja perjantaina. Repoveden kävijämäärä on kasvanut tasaisesti ja viime vuonna kävijöitä oli jo yli 90 000. Myös yöpyjien määrä on kasvanut viime vuodesta. Tähän yhtenä syynä on lisääntynyt mökkitarjonta, kun yhteistyö Verlan tehdasmuseon kanssa alkoi.

– Nyt majoittuminen on mahdollista myös Verlan mökeissä ja uittotuvassa, kertoo Repovedellä toimivan Tervarummun yrittäjä Sami Hänninen.

Tämän vuoden toukokuun helteiden jälkeen on ollut hiljaisempaa, mutta kansallispuiston polkuja tallataan silti tasaiseen tahtiin.

Luonnossaliikkuja haluaa nopean elämyksen

Myös perjantaina melomaan Repoveden maisemiin saapinut iittiläinen Leena Määttä viihtyy Repovedellä säällä kuin säällä.

– Nyt on ollut oikein sopiva sää meloa. Viime yön yövyin Karhulahdessa ja eilen kävin myös Mustalammen vuorella näköalatornissa katsomassa maisemia, Määttä sanoo.

Seikkailuviikarit Oy:n yrittäjä Kari Niemi kertoo, että luonnossaliikkujat hakevat nykyään varsinaisen leirielämän sijaan nopeampia elämyksiä.

– Esimerkiksi koskenlaskut tai kallion laskeutumiset ovat suosittuja, Niemi toteaa.

Kalle Välitalo aikoo saapua Repovedelle vielä uudestaankin.

– Tuossa syksymmällä on tuttavan kanssa tarkoitus tulla tänne ja myös yöpyä. Sitten kun on päästy näistä hyttysistä, mies naurahtaa.