1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Luuletko pärjääväsi vähällä unella? Olet todennäköisesti väärässä

Vain yhdellä sadasta on geenimuunnos, jonka ansiosta alle kuuden tunnin yöunet riittävät pitämään vireänä.

Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Useimmat lyhyitä yöunia nukkuvat ihmiset kärsivät univajeesta, vaikka he eivät itse tiedostaisi asiaa. Tätä mieltä ovat unentarpeeseen vaikuttaviin geeneihin perehtyneet tutkijat, uutisoi CBS News.

Cleveland Clinicin tohtori Charles Baen mukaan monet yksinkertaisesti pakottavat itsensä tulemaan toimeen alle kahdeksan tunnin yöunilla.

– Useimmilla ihmisillä, jotka väittävät pärjäävänsä vähällä, ei ole lyhyttä yöunta mahdollistavaa geeniä. He vain huijaavat itseään, Bae sanoo CBS Newsille.

Lähes kaikki tarvitsevat unta keskimäärin 7–8 tuntia vuorokaudessa, mutta arviolta yksi prosentti ihmisistä pärjää kuudella tunnilla tai vähemmällä. Tämän pienen vähemmistön unentarpeen vähyys selittyy DEC2-geenin mutaatiolla.

San Franciscossa Kalifornian yliopistossa työskentelevä professori Ying-Hui Fu ryhmineen on tähän mennessä paikantanut kolme erilaista mutaatiota, jotka vaikuttavat kykyyn toimia vähällä unella. Nämä muunnokset ovat usein perinnöllisiä.

Lääke univajeesta kärsiville?

Kun DEC2-geenin harvinaisen mutaation omaavia ihmisiä on tutkittu, on heidän havaittu olevan erityisen elämänmyönteisiä ja tarmokkaita. Nyt näiden henkilöiden geeneistä etsitään apua univajeen hoitamiseen.

Tutkijat toivovat selvittävänsä tarkan mekanismin, jolla geeni vaikuttaa. Tämä avaisi mahdollisuuden kehittää lääke univajeesta kärsiville.

Avoimia kysymyksiä riittää edelleen runsaasti, kertoo Utahin yliopiston neurologian laitoksen professori Christopher R. Jones CBS Newsille.

– Emme esimerkiksi ymmärrä, miksi luonnostaan vähällä unella pärjäävät ovat optimistisia ja seurallisia, vaikka heidän pitäisi olla apaattisia ja ärtyisiä.

Unesta tinkiminen ei ole milloinkaan hyvä ajatus, muistuttavat tutkijat. Pysyvä univaje heikentää kognitiivisia toimintoja, altistaa sydän- ja verisuonisairauksille sekä saattaa lisätä riskiä sairastua syöpään.