1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin taide ja Amerikan musiikki täyttävät Pyhäniemen taidekesän

Hollolan Pyhäniemen kartanon taidekesässä näkyy Lappi ja kuuluu maailmanmeininki. Nyt viidettä kertaa avattu tapahtumasarja houkuttelee paikalle vuodesta toiseen paitsi kulttuuriväkeä myös taiteilijoita.

kulttuuri
Pyhäniemen taidenäyttely avautui.
Heikki Ahonen / Yle

Pyhäniemen kartanon taidekesä polkaistiin Hollolassa jo viidettä kertaa käyntiin. Perjantaina kartanomiljöössä vietettiin kutsuvierastilaisuutta, ja lauantaina taidetapahtuma avautuu kaikelle yleisölle.

Pyhäniemi 2014 -kuvataidenäyttelyn klassikkotaiteilija on Pohjolan Picassoksikin tituleerattu Reidar Särestöniemi. Esillä on myös 17 muuta suomalaista eturivin nykytaiteilijaa.

Särestöniemen teoksissa esiintyvät Lapin maisemat, ihmiset ja eläinhahmot. Hollolassa on teoksia myös muilta pohjoisen taiteilijoilta.

Pyhäniemen taidekesä muodostui tekijöidensä näköiseksi. Kuvataidenäyttelyn kuratoi kuva- ja lasitaiteilija Riikka Latva-Somppi, jonka mukaan kuvataidenäyttelyä ja konserttisarjaa suunniteltiin omina kokonaisuuksinaan, joten yhteistä linjaa tai teemaa niissä ei ole.

Sen sijaan Pyhäniemen kesässä näkyy moniulotteisuus. Kamarimusiikkisarjassa on kirkko- ja illalliskonsertteja, ja taidekesä huipentuu elokuussa Hotel California -suurkonsettiin.

Siinä Sinfonia Lahti esittää nimekkäiden solistien kanssa muun muassa Eaglesien ja Billy Joelin musiikkia suurelle orkesterille sovitettuna.

Taidekesästä tuli perinne

Pyhäniemen kesän taiteelliselle johtajalle, oopperalaulaja Lilli Paasikivelle rupeama on jo perinne.

– Tämä on minulle ihana salasuhde, kesätyö. Vuoden mittaan teen paljon elämyksiä myös Kansallisoopperassa, mutta tälle on aina paikkansa allakassani.

Vuoden mittaan teen paljon elämyksiä myös Kansallisoopperassa, mutta tälle on aina paikkansa allakassani.

Lilli Paasikivi

Musiikki ja kuvataide täyttävät Pyhäniemen kartanomiljöön nyt viidettä kertaa.

– Tälle on paikkansa kulttuurikesässä. Ohjelma on monipuolista, joten toivomme, että kulttuurimatkailijat löytävät syyn uhrata tälle kesäpäivän, Paasikivi jatkaa.

Paasikiven lisäksi Pyhäniemen taidekesään palaa moni muukin, kerta toisensa jälkeen, sanoo kartanon isäntä Mika Lehto.

– Meillä on ollut ilo huomata, että taiteilijat ovat ottaneet Pyhäniemen omakseen. Suuri osa taiteilijoista on käynyt täällä aiemminkin, mikä on hieno merkki taiteelliselle johdollemme.

– Myös yleisö tulee takaisin. Heidän takiaan tätä tehdäänkin, Paasikivi sanoo.

Lue seuraavaksi