1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kantomaanpää, Ylitornio

Maailmankylät on jäänyt paikalliseksi

Kymmenes Maailmankylät -tapahtuma järjestetään viikonloppuna Ylitornion Kantomaanpäässä. Tapahtuman tarkoituksena on lujittaa kylien välisiä suhteita sekä toimia kunkin kylän markkinointikeinona.

Kantomaanpää, Ylitornio
Maailmankylät -tapahtuma 10v.
Yle / Kyösti Vaara

Ensimmäinen Maailmankylät -tapahtuma järjestettiin Lohijärvellä vuonna 2004. Kantomaanpää saa järjestää tapahtuman kymmenvuotisjuhlat, koska yksi kerta jäi välistä pois.

Nimestä voi päätellä, että toiveena on tehdä tapahtumasta kansainvälinen. Haave ei ole kovin hyvin toteutunut, mutta kansainvälisyyttäkin toki on. Tapahtuma on järjestetty Norrbottenissa, kun vuonna 2010 tapahtuma järjestettiin Ruotsissa Palohuornas -nimisessä kylässä Jällivaarassa.

Kantomaanpäässäkin on vieraita Ruotsista, Norjasta ja muualta maailmalta, mutta itse tapahtuma ei ole lähtenyt kiertämään maailmalle.

Päävastuun Kantomaanpään tapahtumasta kantaa kylätoimikunnan puheenjohtaja Raimo Keskitalo.

– Tapahtuman idea on yhdistää kyliä ja eri kansoja. Pyritään vahvistamaan kylien yhteistyötä paikallisesti ja maailmanlaajuisesti, Keskitalo sanoo.

Kantomaanpään tilaisuus muistuttaa hyvin paljon mitä tahansa kylätapahtumaa. Lapsille on maastojuoksukilpailu, poniratsastusta, hevosvankkuriajelua. Aikuisille on tupenpeluun mestaruuskisat, koskenlaskua, karaokekilpailua ja tanssit.

Kantomaanpäässä ovat teemana Tornionlaakson perinnekulttuuri ja meän kieli. Naapurikylän Mellakosken kylätoimikunnan puheenjohtaja Matti Häggman on jo neljättä kertaa Maailmakylät -tapahtumassa.

– Teema on hyvä. Tässä pyritään pitämään maaseutukylät elinkelpoisina, Häggman tiivistää.

Lue seuraavaksi