1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapuan Patruunatehtaan räjähdyksestä valmistellaan pitkää elokuvaa

Patrunatehtaan räjähdys on edelleen hyvin traumaattinen ja kipeä asia Lapualla. Liki 40 vuotta sitten tapahtui maamme rauhan ajan suurin onnettomuus, keskellä Lapuaa. Siinä kuoli 40 ja loukkaantui 60 henkeä, mukana monta isää ja äitiä. Vasta nyt on tullut aika tarttua arkaan aiheeseen elokuvan keinoin.

Talvikki Eerolalla on päärooli lyhyt elokuvassa Huhtikuu. Elokuvan tapahtumat liittyvät Lapuan Patruunatehtaan räjähdykseen vuonna 1976. Kuva: Tiia Koivuaho / Yle

Lapualla valmistellaan pitkää elokuvaa, joka liittyy Lapuan Patruunatehtaan räjähdysonnettomuuteen. Onnettomuus tapahtui lähellä silloista Lapuan kauppalan keskustaa. Siinä kuoli ja loukkaantui kymmeniä ihmisiä. Onnettomuus koski liki jokaista lähiseudun sukua ja moni lapsi menetti lähimmän turvansa.

– Isäni oli läsnä paikalla kun onnettomuus tapahtui ja usealta serkultani kuoli silloin jompi kumpi vanhemmista, kertoo Mr Orange Filmsin ohjaaja Toni Kurkimäki .

– Synnyin kaksi vuotta onnettomuuden jälkeen, mutta onnettomuus on olllut koko ajan läsnä, siitä vain ei ole puhuttu. Asia on muistuttanut sodassa koettuja traumoja. Aihe on ollut vuosia liian kipeä pala, sanoo Kurkimäki.

Ohjaaja Toni Kurkimäki. Kuva: Tiia Koivuaho / Yle

Vasta kun Kurkimäki päätti tehdä aiheesta elokuvan, niin isä ja poika alkoivat puhua onnettomuudesta. Elokuvaa varten filmiryhmä on nyttemmin haastatellut kymmeniä ihmisiä.

Aika on kypsä kipeiden asioiden käsittelyyn

Onnettomuudesta tulee kohta kuluneeksi 40 vuotta. Nyt aika on kypsä.

– Olen monta kertaa joutunut sanomaan, ettei aika vielä ole tullut. Mutta nyt on sen aika. Olen jo pari vuotta miettinyt kuinka räjähdystä voitaisiin käsitellä teatterin keinoin. Ilahduin elokuvahankkeesta, sanoo lapualainen Kari Manu. Hän menetti onnettomuudessa äitinsä.

Lyhytfilmi pohjustaa pitkää elokuvaa

Kurkimäen ohjauksessa on juuri valmistunut lyhytelokuva Huhtikuu. Se liittyy myös Lapuan Patruunatehtaan räjähdykseen ja sillä on tarkoitus pohjustaa tulevaa pitkää elokuvaa.

– Lyhytelokuvalla haluamme näyttää mitä osaamme. Tämä on tehty yleisölle, mutta myös rahoittajia varten, summaa Kurkimäki.

Huhtikuun rooleissa näyttelevät Talvikki Eerola, Teemu Kettula ja Ritva Oksanen. Yleisön nähtävillä se tulee 6. heinäkuuta sekä Lapualla että Seinäjoella.

Pitkästä elokuvasta on tarkoitus tulla fiktiivinen rakkaustarina, joka ajoittuu ja nivoutuu Lapuan Patruunatehtaan räjähdykseen keväällä 1976. Sen ensi-illan toivotaan osuvan vuodelle 2016. Näyttelijäkaartista tulee iso, mutta roolituksista ei vielä ole päätetty.

Elokuvan ohjaa Toni Kurkimäki, apulaisohjaajana on Roni Mäkinen ja tuottajana Pekka Pohjoispää.