1. yle.fi
  2. Uutiset

Jean-Claude Juncker odotetusti EU-komission puheenjohtajaehdokkaaksi

Junckerin valintaan tarvitaan enää europarlamentin siunaus. EU-huippukokouksen äänestyksessä Junckeria vastustivat Britannian David Cameron ja Unkarin Viktor Orbán.

politiikka
Jean-Claude Junker
Rainer Jensen / EPA

EU-maiden johtajat nimittivät luxemburgilaisen Jean-Claude Junckerin EU-komission puheenjohtajaehdokkaaksi huippukokouksessa Brysselissä. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman van Rompuy kertoi asiasta Twitterissä perjantaina iltapäivällä.

Europarlamentin on määrä hyväksyä huippukokouksen nimittämä puheenjohtajaehdokas heinäkuun puolivälissä. Junckerin, 59, valintaa EU:n vaikutusvaltaisimpaan tehtävään pidetään käytännössä varmana.

Britannian pääministeri David Cameron vastusti Junckerin nimitystä viimeiseen asti ja vaati ennakkoilmoituksensa mukaisesti äänestystä asiasta. Äänestyksessä vain Unkarin pääministeri Viktor Orbán asettui Cameronin kannalle, ja Juncker nimitettiin äänin 26–2.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun komission puheenjohtajasta jouduttiin äänestämään. Tähän saakka puheenjohtajasta on pystytty sopimaan konsensuspäätöksin.

Cameronin mukaan oli vakava virhe, että EU:n johtajat eivät tehneet yhteistyötä löytääkseen vaihtoehdon Junckerille.

– Tämä on paha päivä Euroopalle, kansallisten hallitusten asema on uhattuna, Cameron sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Suomen pääministeri Alexander Stubb (kok.) on tyytyväinen Junckerin valintaan.

– Juncker on ollut keskeisessä roolissa rakentamassa Eurooppaa jo 80-luvulta alkaen ja näytöillään osoittanut olevansa oikea henkilö komission johtoon. Nyt on tärkeää saada komission kokoonpano valmiiksi, ja päästävä itse asiaan eli sovittujen tavoitteiden toteuttamiseen, Stubb kommentoi tiedotteessa.

Ennen toukokuun europarlamenttivaaleja keskustaoikeistolainen EPP-ryhmä nimesi Junckerin kärkiehdokkaakseen komission johtoon, ja EPP voitti vaalit.

Entinen euroryhmän puheenjohtaja Juncker korvaa EU-komission johdosta väistyvän portugalilaisen José Manuel Barroson.

Europarlamentti kokoontuu 15. heinäkuuta hyväksymään Junckerin valinnan. EU-maiden johtajat tapaavat seuraavan kerran 16. heinäkuuta ylimääräisessä huippukokouksessa, jossa täytetään kolme muuta EU:n huippuvirkaa. Silloin valitaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja, euroryhmän puheenjohtaja sekä EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja eli niin sanottu EU:n ulkoministeri.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi