1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Junckerin nimitys jakaa suomalaismeppien mielipiteitä

Valintaa kannattavat kokoomuksen, SDP:n, vihreiden ja RKP:n europarlamentaarikot.

politiikka

Luxemburgin entisen pääministerin Jean-Claude Junckerin tuleva valinta EU-komission puheenjohtajaksi jakaa suomalaismeppien mielipiteitä. EU-maiden johtajat nimittivät hänet tänään ehdokkaaksi tehtävään, ja nimityksestä päättää lopullisesti europarlamentti. Valintaa pidetään käytännössä varmana.

Suomalaisista Junckerin valintaa kannattavat kokoomuksen, SDP:n, vihreiden ja RKP:n europarlamentaarikot. Sitä vastustavat perussuomalaisten ja vasemmistoliiton mepit. keskustan parlamentaarikoista ainakin suurin osa suhtautuu asiaan varauksella.

SDP:n europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari sanoo pitävänsä demokratian kannalta tärkeänä, että ennen vaaleja tehty sopimus suurimman ryhmän oikeudesta ehdokkaan nimittämiseen pidetään kiinni. Hän pitää EPP-ryhmän Junckeria myös sopivana henkilönä tehtävään.

- Hän on kyllä mainettaan parempi. Hän on tässä konservatiivijoukossa ehkä enemmän sosiaalista puolta painottava kuin monet muut. Että siinä suhteessa tärkeä valinta ja hyvä henkilö, Jaakonsaari sanoo.

Lue seuraavaksi