Tähän asti korkea-arvoisin katolisen kirkon edustaja erotettiin virastaan lasten hyväksikäytön takia

Józef Wesołowskin saama tuomio on osoitus Vatikaanin tiukentuneesta asenteesta hyväksikäyttötapauksia kohtaan.

Ulkomaat
Pyhän Pietarin kirkko Vatikaanissa.
Pyhän Pietarin kirkko Vatikaanissa.Valdrin Xhemaj / EPA

Vatikaanin suurlähettiläänä Dominikaanisessa Tasavallassa toiminut puolalainen arkkipiispa Józef Wesołowski on erotettu pappisvirastaan. Kyseessä on korkea-arvoisin hyväksikäytöstä tuomittu kirkon edustaja ja ensimmäinen kerta kun Paavin lähipiiriin kuuluva virkamies on saanut tuomion. Kirkko myöntää hyväksikäyttötapauksien heikentävän sen moraalista uskottavuutta.

Wesołowski tuomittiin useiden teini-ikäisten poikien hyväksikäytöstä hänen toimiessaan Vatikaanin suurlähettiläänä Dominikaanisessa Tasavallassa. Vatikaani oli jo aiemmin erottanut hänet suurlähettilään tehtävästään. Pappisvirasta erottaminen on yksi rankimmista tuomioista, joita Vatikaanivaltio voi kansalaisilleen antaa.

Erotettu arkkipiispa saa yhä liikkua vapaasti Vatikaanivaltiossa

Nyt tullut tuomio oli ensimmäinen askel arkkipiispa Wesołowskin saattamisessa rikosoikeudelliseen vastuuseen. Tuomio tuli Vatikaanivaltion uskonnollisten asioiden komitealta ja seuraavaksi tapaus siirtyy Vatikaanivaltion rikosoikeudelliseen tribunaaliin.

Koska Wesołowski ei ole vielä saanut tuomiota rikosoikeudelliselta tribunaalilta, on hän saanut jo pitkään liikkua vapaasti Vatikaanivaltion alueella. Nyt langetetun tuomion myötä häntä uhkaa kuitenkin pidätys tutkintavankeuteen. Vatikaanin tiedottajan mukaan mikäli Wesołowski todetaan syylliseksi myös rikosoikeudellisessa tribunaalissa, hänet tullaan karkottamaan Dominikaaniseen Tasavaltaan, missä hän joutuu rikosoikeudelliseen vastuuseen teostaan.

Kirkon linja hyväksikäyttötapauksiin on tähän asti ollut se, että ne kuuluvat viranomaisten vastuulle vain niissä maissa, joissa ne ovat tapahtuneet. Wesołowskin tapauksessa kyse on kuitenkin Vatikaanivaltion kansalaisesta ja Paavin virallisesta edustajasta, mistä syystä Vatikaanilla on suora toimivalta asiassa.

Vatikaanin linja hyväksikäyttötapauksia kohtaan on tiukentumassa

Wesołowskin saama tuomio on osoitus Vatikaanin tiukentuneesta asenteesta hyväksikäyttötapauksia kohtaan. Koskaan aikaisemmin ei yhtä korkea-arvoista ja Paavin lähipiiriin kuuluvaa virkamiestä ole tuomittu hyväksikäytöstä tai erotettu virastaan.

Torstaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa Vatikaani myönsi, että vastaavat lasten hyväksikäyttötapaukset vahingoittavat kirkon moraalista uskottavuutta. Paavi Franciscus on myös ilmoittanut tapaavansa ensi viikolla ensimmäistä kertaa henkilökohtaisesti useita hyväksikäytön uhreja, jotta he voivat kertoa hänelle tapahtuneesta.

Kirkko on viime aikoina osoittanut lieventäneensä linjaansa myös muissa arvostelun kohteiksi joutuneissa kysymyksissä. Torstaina se myönsi ensi kertaa, että suurin osa maailman katolisista ei noudata sen ohjeita seksuaaliasioihin ja ehkäisyyn liittyen.

Se kertoi myös aikovansa muuttaa lähestymistapaansa samaa sukupuolta olevia pareja kohtaan kohtelemalla heitä ”arvokkuudella ja kunnioituksella” sekä välttämällä heidän syrjintäänsä. Tästä esimerkkinä on kirkon mukaan halu toivottaa homoparien lapset tervetulleiksi kirkkoon.

Samanaikaisesti se ei kuitenkaan aio muuttaa opetuksiaan homoseksuaalisuuttaan kohtaan vaan pitää sitä edelleen syntinä.

Petri Burtsov, Vatikaani
Yle Uutiset