Viron viinaa jatkossa vain omaan käyttöön – onko uusi ohjetaso liian matala?

Heinäkuussa voimaan tuleva uusi laki velvoittaa Virosta tulevia matkustajia todistamaan, että suuret alkoholimäärät todella tulevat omaan käyttöön. Onko uusi ohjetaso liian matala?

Kotimaa
Nainen Länsisatamassa lavallisen alkoholijuomia kanssa.
Yle

Heinäkuun 1. päivästä alkaen Viron alkoholin matkustajatuonnille on määritelty ohjetaso. Ohjetason mukaan väkevää viinaa voi tuoda 10 litraa, välituotteita (esimerkiksi väkeviä viinejä) 20 litraa, viiniä 90 litraa ja 110 litraa olutta.

Mikäli tuotavan alkoholin määrä ylittää ohjetason, on matkustaja velvollinen esittämään todisteen siitä, että tuotava alkoholi on vain omaan käyttöön.

Tulli kertoo, että pian voimaan astuva lakimuutos on aiheuttanut suomalaisten ryntäyksen Viron viinaostoksille. Tulli suorittaa kesän aikana tehostettua valvontaa. Myös ohjetasoa pienemmistä määristä voi joutua tekemään selvityksen, jos Tullilla on syytä epäillä tuotavan alkoholin menevän johonkin muuhun käyttöön.

Omaksi käytöksi lasketaan ei-kaupallinen käyttö, kuten juhlat.

Onko ohjetaso mielestäsi riittävä? Oletko aikeissa hakea alkoholia Virosta kesän aikana? Vaikuttaako voimaan astuva lakimuutos Viron matkoihisi?