1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Iran valmis tarjoamaan Irakille samanlaista tukea kuin Syyrialle

Iranilaiskenraali kertoo maan olevan valmis tukemaan Irakia taistelussa ISIS-kapinallisia vastaan.

Iranissa asuvaa irakilaisväestöä sunnivastaisessa mielenosoituksessa Tehranissa 20. kesäkuuta 2014. Shiiaenemmistöinen Iran on jo aikaisemmin ilmoittanut auttavansa Irakia taistelussa ISIS-kapinallisia vastaan, mikäli se on tarpeellista. Kuva: Atta Kenare / AFP / Lehtikuva

Iran kertoo olevansa valmis tukemaan naapurimaataan Irakia taistelussa sunnikapinallisia vastaan. Iranin armeijan prikaatikenraali Massoud Jazayeri sanoo maan olevan valmis käyttämään Irakissa samoja keinoja, joita se on käyttänyt Syyriassa opposition joukkoja vastaan.

Shiiaenemmistöinen Iran on jo aikaisemmin ilmoittanut auttavansa Irakia taistelussa ISIS-kapinallisia vastaan, mikäli se on tarpeellista. Iranin korkein johtaja ajatolla Ali Khamenei on kuitenkin sanonut Irakin selviytyvän tilanteesta itse. Khamenei vastustaa etenkin Yhdysvaltain tai muiden maiden puuttumista Irakin konfliktiin.

Jazayerin ilmoitus antaa kuitenkin viitteitä siitä, että Iran saattaa ottaa suurempaa roolia ISIS:in vastaisessa taistelussa. ISIL-kapinalliset ovat vallanneet laajoja alueita Irakin pohjois- ja länsiosista.

Iran on tukenut Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallintoa miljardeilla dollareilla. Iran on lähettänyt Syyriaan satoja sotilasneuvonantajia. Lisäksi Syyrian hallinto on saanut taistelijoita libanonilaiselta Hizbollah-järjestöllä, jota Iran tukee.