Hyppää sisältöön

Näkökulma: Piknik pilalla - viimeisetkin festivaalit joutuvat taipumaan viinaruotuun

Nolojen tilanteiden Suomi iski jälleen, kirjoittaa Päivi Puukka festivaalien tiukentuneesta alkoholikäytännöstä.

Pori Jazzin yleisöä Kirjurinluoto Areenalla heinäkuussa 2011. Kuva: Katja Halinen / Yle

Viltti, aurinkohattu, herkkueväitä ja laatikollinen viiniä. Tämä on ollut monen blues- ja jazzdiggarin eväskorin sisältö Järvenpään Puistobluesissa tai Pori Jazz -festivaaleilla.

Nyt eväskoriin pitää ottaa viinilaatikon sijaan seteleitä, sillä festivaalit eivät enää salli omien juomien tuomista alueilleen. Kyse on alkoholilaista, jota on tähän asti tulkittu erilailla paikkakunnasta ja festivaalista riippuen.

Järvenpäässä ja Porissa paikallinen poliisi on antanut luvan alkon nautiskeluun omista lekkereistä, koska molempien festivaalien kävijäkunnan on katsottu olevan siihen soveliasta.

Sekä jazzit että bluesitvetävät puoleensa keski-ikäistä, keskituloista ja keskiluokkaista väkeä, jolle ominaista on festivaaliuskollisuus. Puistobluesin festivaalijohtaja Miikka Porkan mukaan bluesilla on normaalioloissa viitisentuhatta kantapeikkoa, henkilöitä, jotka tälläävät piknik-vilttinsä samaan kohtaan nurmikkoa vuosi toisensa jälkeen huolimatta siitä, kuka lavalla musisoi. Nyt heistä jätti tulematta useampi tuhat.

Joillakin paikkakunnilla poliisi ei ole myöntänyt lupia vapaaseen alkoholin tuomiseen festivaalialueille, joillakin on. Tämä on ymmärrettävästi hiertänyt osaa tapahtumajärjestäjistä.

Molemmat festarit ovat yrittäneet ratkaista asian parhain päin. Anniskelualueet on rakennettu laajoiksi ja Porin mediavastaava Mikko Peltola vakuuttaa, että juomien hinnat pyritään pitämään kohtuullisina. Viinipullon voi ostaa baarista ja kantaa omalle viltille, jos pysyy anniskelualueen rajojen sisäpuolella.

Syy siihen, että lain kirjain otettiin piknik-festivaalien yhteydessä esiin juuri nyt, löytyy tapahtumien verisestä kilpailusta. Joillakin paikkakunnilla poliisi ei ole myöntänyt lupia vapaaseen alkoholin tuomiseen festivaalialueille, joillakin on. Tämä on ymmärrettävästi hiertänyt osaa tapahtumajärjestäjistä. Esimerkiksi yhdellekään rock-festivaalille ei saa tuoda omia juomia. Niinpä Valvira (Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto) linjasikin syksyllä, että alkoholilaki olkoon sama kaikille.

Ajan myötä asia varmasti unohtuu ja yleisö tottuu uuteen käytäntöön. Vanhat vapaan laatikkoviinin ajat jäävät kultaisina muistoina väikkymään jazz- ja blueskansan mieleen.

Finland Festivals - kattojärjestö lohduttaa järjestäjiä, että festivaalit voivat ajan myötä jopa hyötyä tilanteesta, kun saavat alkoholin myynnin omiin käsiinsä ja tiukemmin valvontaansa.

Omiin silmiini asia näyttää tutulta nolojen tilanteiden Suomelta. Jos homma on toiminut sujuvasti monta kymmentä vuotta, niin tokihan se kannattaa muuttaa. Lain nimessä!