Keksikää mulle tekemistä!

Jos lasta ei halua lähettää viikoksi kesäkerhoon tai ponileirille, voi oman talon tuntumassa keksiä uusia, edullisia harrastuksia.

Kotimaa
Kuvassa leija sinisellä taivaalla.
Anssi Leppänen / Yle

Annas kun arvaan: lapsesi on kysynyt kymmenettä kertaa, mitä tekemistä hänelle voisi keksiä. Ehdotit tiskikoneen tyhjentämistä, rappusten lakaisemista ja soittoläksyjen harjoittelua. Mikään niistä ei kirvoittanut muksun hurraa-huutoja. Eikä ihme.

Lapselle "tekeminen" ei ole synonyyminen arkitöiden tai läksyjen parissa puuhastelulle. Toisaalta vanhemman mielikuvitus taas loppuu varsin pian, jos häneltä jatkuvasti kärtetään mielekästä puuhaa. Siispä kokosimme alle muutamia kesäisiä ajanviettotapoja, jotka yhdistävät puuhastelun, hyödyn ja mielekkyyden.

1. Jongleeraus

Parin jongleerauspallon ostaminen ei ole suuri satsaus, mutta hommassa riittää opittavaa pitkäksikin aikaa. Jongleeraus hioo varmasti ainakin koordinaatiota, ja harrastusta on helppo kehittää vaativammaksi. Esimerkiksi pallojen lukumäärää voi pikkuhiljaa kasvattaa koordinaation kehittyessä, mutta veitsien ja moottorisahojen viskely kannattaa suosiolla jättää tuonnemaksi.

Jos lapsella on esiintymistaipumuksia, hän voi tähdätä esimerkiksi parin tempun opetteluun ja mennä vaikka puistoon tai kadulle esiintymään ensi kesänä. Jongleerauksen etu on, että sitä voi harjoitella myös sisällä, mieluiten kuitenkin kaukana perintömaljakoista.

2. Leijan teko ja lennätys

Leijan väsääminen itse vaatii toki kärsivällisyyttä. Työn hedelmä on sangen palkitseva, kun kotikutoisen leijan saa vihdoin taivaalle. Leijanteko-ohjeita ja tietoa löytyy esimerkiksi Leijaseuran sivuilta www.leijaseura.fi (siirryt toiseen palveluun).

Jos leijan tekeminen itse ei inspiroi tai osoittautuu liian hankalaksi, valmiita leijoja voi ostaa muutamalla eurolla askarteluliikkeistä tai tilata verkosta. Leijaa voi lennättää vaikkapa rannalla, jos se ei häiritse kanssauimareita.

3. Tasapainoliinalla temppuilu

Tasapainoliina maksaa parikymppiä, mutta sen parissa riittää tekemistä pitkäksi aikaa. Tasapainoliina on kahden tukevan puun väliin kiristettävä litteä, joitain senttejä leveä köysiviritelmä, jonka päällä voi tasapainotella matalalla korkeudella.

Muutama kokeilu liinalla on paljastanut, että homma terävöittää erityisesti jalka- javatsalihaksia. Tasapainoilu on yllättävän vaativaa, ja hikeäkin hommasta saa irti.

Erityisnuorten partioryhmään kuuluvat kajaanilaiset Katja Pöllänen ja Kiia Määttä taiteilevat liiduilla asfalttiin.
Sini Salmirinne / Yle

4. Kadun koristelu liiduilla

Tämä puuha vaatinee kadun omistajan luvan riippuen siitä, mitä katua meinaa piirroksillaan sulostuttaa. Jos kukaan ei asiaa vastusta, voivat katupiirrokset olla mukavaa vaihtelua pihan harmaaseen asfalttiiin.

Katupiirtelyä varten tarkoitettuja erikoispaksuja liituja saa ainakin askarteluliikkeistä edullisesti. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kesäsade korjaa jäljet. Mitään Edelfelt-jäljennöksiä ei katuun siis kannata loihtia, ellei ole töistään melko irrottautunut.

5. Postikorttien lähettely maailmalle

Toki voit tökätä sormen sokkona kartalle, valita umpimähkään osoitteen ja lähettää summan mutikassa postikortin. Suositeltavampaa on kuitenkin käyttää jotain internetin monista postikortinlähetyspalveluista, esimerkiksi Postcrossingia. Palveluun rekisteröidytään nimellä ja osoitteella, ja palvelu arpoo sinulle aina uuden lähetysosoitteen maailmalta.

Homma maksaa siis vain postikortin ja -merkin verran. Sitä mukaa kuin lähetät postikortteja, saat niitä itsekin muilta käyttäjiltä pitkin maailmaa. Jos puuha innostaa myös postimerkkien keräilyyn, saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Ja posti kulkee myös sadepäivinä.