Onko metsätaloudesta uudeksi Nokiaksi?

Suomen metsien laajempi ja innovatiivisempi hyödyntäminen voisi tuoda 100 000 työpaikkaa ja 100 miljardin euron tuoton, jopa kymmenessä vuodessa. Olisiko metsätaloudesta Nokian kaltaiseksi talousveturiksi?

Kotimaa
tukkipuita tien laidassa
Susanna Guttorm / Yle

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK oli pettynyt viime eurovaalikaudella siihen, että kukaan kolmesta keskustan euroedustajasta ei halunnut maa- ja metsätalousvaliokuntaan. Edellisellä eurovaalikaudella lyötiin lukkoon maatalouspolitiikan suuntaviivoja, jotka MTK:n mukaan ovat aiheuttaneet Suomelle kymmenien miljoonien tukieurojen menetykset.

Hallitus pyrkii nyt viemään uuden biotalousstrategian läpi mahdollisimman nopeasti.

– Siellä on ne suuret työllistämis- ja kasvumahdollisuudet. Näissä niin sanotuissa minihallitusneuvotteluissa biotalous nostettiin yhdeksi hallituksen kolmesta keihäänkärjestä, sanoo maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo.

Biotalousstrategian toteutuminen vaatii kuitenkin merkittäviä investointeja, myös valtiolta.

Keskustele: uskotko että metsätalous voi tuoda työllisyyttä ja merkittäviä tuottoja? Voiko metsätaloudesta muodostua Nokian kaltainen menestystarina, jos biotalousstrategia toteutetaan onnistuneesti? Millä tavoin Suomen 20 miljoonaa metsähehtaaria voitaisiin hyödyntää entistä tehokkaammin? Löytyykö valtiolta uskallusta sijoittaa biotalouteen? Lue myös keskustelun evästeeksi toimittaja Susanna Turusen juttu aiheesta.