Luhangan tuulipuiston rakentaminen alkaa

Luhangan Latamäen alueen tuulivoimapuistossa kuhisee tällä viikolla. Alueelle kuljetetaan yöaikaan useiden rekkojen voimin tuulivoimaloiden osia. Kuusi voimalaa nousee pystyyn kahden viikon kuluessa.

tuulienergia
Tuulivoimala Simon Leipiössä.
Antti Heikinmatti / Yle

Tuulivoimaloiden osien kuljettaminen Luhangan Latamäen alueelle on alkanut. Kuluvan viikon aikana alueelle tuodaan voimaloiden siipiä ja konehuoneita, jotka varastoidaan alueelle odottamaan pystyttämistä.

Ilmattaren operatiivinen johtaja Mikko Toivanen kertoo, että tuulivoimalat nousevat pystyyn varsin nopeasti, kun kaikki tarvittavat osat ovat paikalla.

– Torni koostuu noin kuudesta lohkosta ja niitä nostetaan toistensa päälle riippuen tuuliolosuhteista. Perusperiaate on, että yksi torni saadaan pystyyn yhden päivän aikana.

Kuljetukset tapahtuvat yöaikaan, jotta rekkajonoista olisi liikenteelle mahdollisimman vähän haittaa.

– Joka yö alueelle tulee kaksitoista rekkaa, se ei mitenkään massiivista ole, mutta tällaiset erikoiskuljetukset kulkevat aika hitaasti. Suurimmat komponentit ovat vetoautojensa kanssa noin 70 metriä pitkiä, Toivanen kertoo.

Kahden viikon päästä alueelle tuodaan tuulivoimaloiden tornien osia, jonka jälkeen voimalat alkavat nousta Latamäen maisemiin.