Hyppää sisältöön

Muotitietoiset pariisittaret vaihtoivat korkkarit tennareihin

Ikityylikkäät pariisittaret kulkevat nyt collegepaidoissa ja tennareissa. Syynä on muotinäytöslavat ja pikkuputiikit vallannut sporttityyli. Käytännöllisen pukeutumisen arvioidaan vetoavan epävarmoina aikoina.

Tennareita näkyy myös huippumuotiliikkeissä. Kuva: Juha Nurminen

Muodin pääkaupungissa Pariisissa moni ranskatar on vaihtanut korkokenkänsä tänä kesänä juoksulenkkareihin. Taustalla ei ole kuntoiluvillitys, vaan sport chic -tyylin saapuminen kaupunkiin.

Mallia näyttää pariisilainen muotibloggaaja Aurélia, jonka on yhdistänyt collegepaidan ja tennarit paljettihameeseen.

– Viihdyn tennareissa, sillä niissä jaksaa kävellä, pyöräillä ja juosta metroon. 80-luvun kasvattina minua inspiroi myös urbaani kaupunkikulttuuri, Aurélia kertoo.  

Hän muistuttaa, että nykypäivän pariisittaret ovat nuoria uranaisia ja työssäkäyviä äitejä, jotka eivät ehdi patsastelemaan korkokengissä ja tiukoissa cocktail-mekoissa.

– Työpäivät venyvät täällä joskus 24-tuntisiksi, ja silloin lenkkarit ovat pelastus. Tykkään tosin itsekin yhdistellä sporttivaatteita vähän epäsovinnaisesti, bloggaaja sanoo ja taputtaa rouvamaista vintage-laukkuaan.

Pariisilaisen muotibloggaaja Aurélian tyylissä yhdistyvät sporttisuus ja vintage. Kuva: Juha Nurminen

Sporttitrendin taustalla uusi suunnittelijasukupolvi

Sporttimuodin suosio näkyy Pariisin luksusputiikkien vitriineissä, joissa on esillä lenkkareita, collegepaitoja ja lippiksiä. Urheilullisia pusakoita ja pelipaitoja esittelivät syksyn valmisvaatekokoelmissaan muun muassa Givenchy, Moschino ja Kenzo.

Kuuluisassa Colette-muotiliikkeessä työskentelevä Guillaume Salmon arvioi sporttimuodin vetoavan, sillä se on helposti lähestyttävää.

– Luksus-sporttimuoti vetoaa monenlaisiin pukeutujiin: miehiin, naisiin, muotinarkkareihin ja käytännöllisiin pukeutujiin. Kyseessä on varsin demokraattinen tyyli, Coletten PR-vastaava Salmon pohtii. 

Hänen mukaansa sporttitrendin nousun taustalla vaikuttaa myös uusi suunnittelijasukupolvi.

– Nykyiset muotitalojen pääsuunnittelijat ovat kasvaneet katumuodin parissa 80- ja 90-luvuilla. He ovat skeitanneet ja surffanneet lempitennarit jalassaan. Luonnollisesti tämä maailma heijastuu heidän kokoelmiinsa, Salmon sanoo.   

Tennarit tuovat turvaa

Katumuodista ammentavan sporttityylin nousun taustalla on samalla muotimaailman laajempikin suunnanmuutos. Aiemmin trendien sanottiin siirtyvän näytöslavoilta kaduille, nyt ideat siirtyvät katujen tyylikuninkailta ja -kuningattarilta catwalkeille.

Toisaalta sport chic -tyylin tämänhetkistä suosiota selittää myös yhteiskunnallinen tilanne. Taloudellisen epävarmuuden kalvaessa kansalaisia, kaivataan vaatteilta tuttuutta ja mukavuutta. Tätä mieltä ovat ainakin Guillaume ja Aurélia.

– Luksus-sporttimuoti tarjoaa kantajalleen varmuutta. Se vetoaa tämän päivän Ranskassa, Guillaume Salmon arvioi.

Hän muistuttaa, että tunnetun muotitalon collegepusakka on myös edullisempi hankinta kuin saman merkin jakku tai mekko. 

– Luulen, että sporttityyli vetoaa sukupolveeni, sillä se edustaa meille jotain tuttua, varmaa ja turvallista.

Varhaisnuoruudesta tutut vaatteet muistuttavat hyvästä olosta ja ne päällä voi tuntea olevansa oma itsensä, kiteyttää puolestaan bloggaaja Aurélia.