Aivokasvaimen hidas hoito tuhosi nuoren tytön näön – blogi paljastaa lääkärien mokat Suomessa

Älä sairastu vakavasti Suomessa -blogi kertoo tositarinoita potilaista, jotka ovat hitaan hoidon vuoksi parantumattomasti sairaita. Blogi julkaisee pian myös oman ohjelmansa Suomen terveydenhuollon ongelmien korjaamiseksi.

Kotimaa
Blogin etusivulla kuva, jossa tyttö istuu selin laiturilla
Älä sairastu vakavasti Suomessa -blogi on toiminut keväästä 2014 lähtien.Satu Krautsuk / Yle

30-vuotiaan naisen rajut päänsäryt alkoivat 16-vuotiaana. Hän kävi vuosien mittaan useita kertoja lääkärissä. Lääkärit kertoivat päänsäryn olevan korkeintaan migreeniä. Tutkimuksia ei tehty.

Lopulta nuori nainen ei voinut enää ajaa autoa, koska ei nähnyt kunnolla eteensä. Hän pääsi tutkimuksiin vasta siinä vaiheessa, kun toinen silmä ei nähnyt optikolla edes isointa E-kirjainta.

– Kuvissa näkyi yli kananmunan kokoinen kasvain painamassa näköhermoa. Edessä oli kiireellinen leikkaus, jotta edes osa näöstä saataisiin pelastettua, nainen kertoo Kipuilija-nimimerkin suojissa Älä sairastu vakavasti Suomessa -blogin sivuilla.

Nykyään nainen käyttää säännöllisesti valkoista keppiä. Hänellä on pysyvä näkövamma ja lievä aivovamma. Lisäksi häneltä on löydetty jatkuvasti uusia kasvaimia eri puolilta elimistöä.

Mukana 30 kirjoittajaa

Kipuilijan tarina ei ole Suomessa poikkeus. Niin ikään hoitovirheiden vuoksi työkyvyttömyyseläkkeellä olevat Mika Tättäläinen ja Wilhelmiina Halme päättivät perustaa blogin, jotta terveydenhuollonja vakuutusjärjestelmän ongelmat saataisiin päivänvaloon.

Suuren yleisön olisi hyvä huomata, että kuvitelma Suomen hyvin toimivasta terveydenhuollosta on illuusio.

Mika Tättäläinen

– Nettikeskusteluista huomaa, että terveydenhuolto ei toimi Suomessa kuin tietyillä osa-alueilla. Pääosin hoito on osaamatonta. Suuren yleisön olisi hyvä huomata, että kuvitelma Suomen hyvin toimivasta terveydenhuollosta on illuusio, Tättäläinen sanoo.

Blogi julkaisee tositarinoita sairastuneista ja vammautuneista ihmisistä, jotka haluavat tuoda kokemuksensa julki joko omalla nimellään tai nimimerkin suojissa. Kirjoittamiseen osallistuu sosiaalisen median vertaistukiryhmissä noin 30 henkilöä.

Kaikki eivät sairautensa tai vammansa vuoksi pysty kirjoittamaan itse. Materiaalina kirjoittajilla on potilaskertomuksia ja vakuutuspäätöksiä.

– Haluamme tuoda epäkohtia julki ja korjata niitä sitä mukaa. Nämä kun eivät ole yksittäistapauksia, vaan ongelmista kärsii iso osa väestöstä, Halme toteaa.

70 000 visiittiä

Blogissa on tehty kolmen kuukauden aikana liki 70 000 visiittiä ja sen Facebook-sivulla on yli tuhat tykkääjää. Tekijät ovat tyytyväisiä.

– Blogi on lähtenyt liikkeelle älyttömän hyvin. Tarinoita on tullut ja niitä on tekeillä ihan valtavasti, omaa sisustusblogiakin pitävä Halme sanoo.

Nämä eivät ole yksittäistapauksia, vaan ongelmista kärsii iso osa väestöstä.

Wilhelmiina Halme

Sote-uudistus on blogistien mielestä askel oikeaan suuntaan, mutta ei toimiva ratkaisu.

– Siinä ei edelleenkään puututa riittävästi järjestelmän rakenteellisiin ongelmiin eikä sen eri osien välisiin intressiristiriitoihin, Tättäläinen toteaa.

Oma sote-uudistus vireillä

Blogi aikookin julkaista vielä kesällä oman ohjelmansa Suomen terveydenhuoltojärjestelmän korjaamiseksi.

– Se on tehty ongelmat kokeneiden sairaiden ihmisten näkökulmasta, joten se on huomattavasti laajempi ja kattavampi kuin viralliset ohjelmat.

THL:n mukaan potilaalle aiheutuvien hoidon haittojen määrästä ja laadusta ei ole Suomessa luotettavaa tilastotietoa.

Useissa maissa julkaistujen tutkimusten mukaan keskimäärin joka kymmenennen sairaalahoitoon otetun potilaan turvallisuus vaarantuu vahingon, unohduksen tai lipsahduksen vuoksi.

Klo 16.14 tekstiä tarkennettu: lisätty, että THL:n mukaan potilaalle aiheutuvien hoidon haittojen määrästä ja laadusta ei ole Suomessa luotettavaa tilastotietoa.