1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Rypsi vaihtui rapsiin kaupoissa – hämmentyneet asiakkaat kyselevät perään

Rypsiöljyä ei saa monista kaupoista enää ollenkaan, koska sen viljelyssä yleisesti käytetty torjunta-aine on kielletty. Tilaa valtaa yhä useammin ulkomailta tuotu rapsiöljy. Asiakkaita muutos on hämmentänyt, sillä rypsiöljyä on suositeltu esimerkiksi pienten lasten ruokavalioon.

Kuva: Anu Pöntinen / Yle

Kuluttaja saattaa raapia hetken päätään kaupan öljyhyllyllä. Esimerkiksi pienten lasten ravinnoksi yleisesti suositeltua rypsiöljyä saa kaupoista melko nihkeästi, jos enää ollenkaan.

Syynä rypsiöljyn katoon on EU:n päätös kieltää rypsin ja rapsin viljelyssä yleisesti käytetty torjunta-aine, neonikotinoidi. Rypsiä viljellään eniten maailmassa juuri Suomessa, ja kiellon myötä suuria eriä rypsiöljyä on ollut paikoin hankala saada.

Asia on hämmentänyt asiakkaita ainakin Kuopion Prismassa.

– Ihmiset ovat tottuneet käyttämään rypsiöljyä, ja tiettyjen tuotteiden perään on kovasti kyselty, Miia Karjalainen marketin elintarvikepuolelta kertoo.

Valveutuneet kuluttajat osaavat vaatia käyttämiltään rasvoilta jo useita ominaisuuksia. Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen ravitsemustieteiden dosentti Ursula Schwabin mukaan terveydellisesti rypsillä ja rapsilla ei ole eroa.

– Molempien rasvakoostumus on sama, ja molemmat sisältävät elimistölle tärkeitä omega 3 -rasvahappoja. Erot ovat lähinnä kasvien historiassa; rapsi polveutuu lantusta, rypsi nauriista.

Suomen tapa kylvää keväällä on tuholaisille altis

Muun muassa Saksassa ja Etelä-Ruotsissa laajalti viljelty rapsiöljy valtaa alaa suomalaistenkin kauppojen hyllyissä. Maataloustuottajien keskusjärjestö MTK:n mukaan noin puolet Suomessa myydystä ruokaöljystä on tuontitavaraa.

Suomessa rypsinviljely on ollut rapsia huomattavasti suositumpaa, sillä rypsi menestyy pohjoisemmassa kuin rapsi. Viljelyn onnistuessa rapsi tuottaa kuitenkin yleensä hyvän sadon, ja sen öljypitoisuus on korkea.

Ihmiset ovat tottuneet käyttämään rypsiöljyä, ja tiettyjen tuotteiden perään on kovasti kyselty.

Miia Karjalainen

– Rypsiä viljellään Suomessa edelleen noin kaksi kertaa rapsia enemmän, mutta esimerkiksi jalostuksen myötä kehittyvä rapsi yleistyy nopeasti suomalaisillakin pelloilla, MTK:n vilja-asiamies Max Schulman tietää.

Maailmanlaajuisesti yleisesti käytetty tuholaistorjunta-aine neonikotinoidi kiellettiin EU-alueella, sillä sen todettiin olevan haitallista mehiläisille. Suomessa öljykasvien viljelijät ovat harmitelleet kiellon nopeaa aikataulua, sillä korvaavaa torjunta-ainetta ei ole löytynyt tilalle.

Schulmanin mukaan Suomessa viljelijöiden ongelmana on nimenomaan se, että öljykasvien kylvöt tehdään pääosin keväällä, jolloin tuholaistuhot ovat suurimmillaan. Muualla Euroopassa kylvämään käydään vasta syksyllä.

Kauppa ostaa sieltä mistä saa

SOK:n päivittäistavarakaupan ketjuohjauksen ryhmäpäällikkö Kim Strömsholmin mukaan heillä rypsin saatavuusongelmia ei ole ainakaan tänä vuonna vielä ilmennyt. Osalla valmistajista kotimaisen aineen riittävyys on kuitenkin jo aiheuttanut epävarmuutta.

Kuluttajaa tilanne saattaa hämmentää, sillä arkipuheessa rypsi ja rapsi saattavat mennä usein jopa sekaisin. Esimerkiksi suomalaisen Margariinitiedotuksen mukaan rypsistä ja rapsista puhutaan yleisesti vain rypsiöljynä.

Sekaannusta saattaa toisinaan herättää myös se, että englannin kielessä rypsiä ja rapsia molempia kutsutaan usein rapeseediksi. Eviran mukaan Suomessa myytävissä tuotteissa rypsi on kuitenkin aina rypsiä, rapsi rapsia.