1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Imatra

Sää sotki vuorikiipeilijä Juho Knuuttilan suunnitelmat – "Tulin järkiini"

18-vuotiaan imatralaisen Juho Knuuttilan suunnitelmissa oli valloittaa 18 yli 4000 metristä huippua vuorokauden aikana. Kolmen viikon valmistautuminen sai tällä kertaa ikävän päätöksen, kun hengenvaaralliset sääolosuhteet peruuttivat huippujen valtaamisaikeet.

Imatra
Näin yksin vuorelle kiipeävä todistaa "huiputuksen".
Näin yksin vuorelle kiipeävä todistaa "huiputuksen".Juho Knuuttila

Ennuste lupasi 20 metriä sekunnissa tuulta huipuille, se olisi ollut aivan liian kova keli kapeiden harjanteiden kiipeämiseen.

Juho Knuuttila

Imatralainen 18-vuotias Juho Knuuttila juhlisti lukiosta valmistumistaan poikkeuksellisella tavalla. Tuore ylioppilas suuntasi kolme viikkoa sitten Alpeille, missä hänellä oli aikomuksena valloittaa vuorokauden aikana kahdeksantoista neljäntuhannen metrin huippua. Knuuttila aloitti ennätysjahtinsa viime perjantaina. Matkan ensimmäiset viisi tuntia menivät suunnitelmien ja aikataulun mukaisesti, mutta sitten alkoi tapahtua:

– Ennuste lupasi 20 metriä sekunnissa tuulta huipuille, se olisi ollut aivan liian kova keli kapeiden harjanteiden kiipeämiseen, kertoo Knuuttila.

Vuoristoon oli myös luvattu lauantai-iltapäivälle kova lumimyrsky, eikä Knuuttila olisi todennäköisesti ehtinyt sen alta pois paluumatkallaan.

– Olosuhteet voittivat tällä kertaa. Tulin järkiini, sanoo Knuuttila.

Knuuttila suhtautuu reissun keskeyttämisen kylmän viileästi ja on tyytyväinen niistä kokemuksista, joita matkansa aikana koki.

– Loppujen lopuksi ei tämä ole kauhean iso pettymys. Mount Blancin nousu viikko sitten oli kuitenkin kovempi kiipeilyllisesti ja fyysisesti, sanoo Knuuttila.

Uusi reissu kahden viikon päästä

Railoonkin melkein tipahdin siinä neljän tunnin paikkeilla. Sinänsä se on ihan normaali juttu, mutta siinä nyt meinasi käydä pieni hasardi.

Juho Knuuttila

Juho Knuuttila palaa tänään Suomeen, mutta vain valmistautuakseen seuraavaa päätähuimaavaa matkaansa varten.

– Lähden uuteen reissuun taas tasan kahden viikon päästä. Tavoitteena on huiputtaa Tadzikistanissa kaksi 7000 metrin huippua, kertoo Knuuttila.

Lue seuraavaksi