Historiallinen muutos: Stora Enson kärkijohto valui Suomesta Ruotsiin

Uudeksi toimitusjohtajaksi nimitetty Karl-Henrik Sundström on Ruotsin kansalainen, kuten on myös yhtiön hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2010 toiminut Gunnar Brock. Stora Enson tapaan monia muitakin suomalaisyhtiöitä on lipunut yhä voimakkaammin kohti Ruotsia.

talous
Karl-Henrik Sundström
Stora Enson uusi toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström tiedotustilaisuudessa Helsingissä maanantaina.Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Metsäyhtiö Stora Enson tuore toimitusjohtajanimitys merkitsee sitä, että suomalais-ruotsalaisen yhtiön kärkijohto on nyt ruotsalaisissa käsissä. Uudeksi toimitusjohtajaksi nimitetty Karl-Henrik Sundström on Ruotsin kansalainen, kuten on myös yhtiön hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2010 toiminut Gunnar Brock.

Yhtiön pääkonttori on Helsingin Katajanokalla, mutta väistyväkään toimitusjohtaja ei siellä juuri istunut: toimitusjohtaja Jouko Karvinen työskenteli pääosin Lontoossa.

Tällä hetkellä Stora Enson yhdeksän jäsenen hallituksessa suomalaisia on neljä ja ruotsalaisia kolme. Lisäksi on yksi Ranskan ja yksi Singaporen kansalainen.

Osakkeiden äänivallalla mitattuna enemmistö Stora Ensosta on yhä suomalaisomistuksessa. Huhtikuun lopussa Stora Enson osakkeiden äänivallasta 25,1 prosenttia oli Suomen valtion omistamalla sijoitusyhtiö Solidiumilla. Kelan hallussa oli äänivallasta 10,1 prosenttia ja työeläkeyhtiö Varman 6,5 prosenttia. Ilmarisella oli 1,6 prosentin osuus.

Stora Enson tapaan monia muitakin suomalaisyhtiöitä on lipunut yhä voimakkaammin kohti Ruotsia. Tuoreimpiin tapauksiin kuuluu teräsyhtiö Rautaruukki, jota havittelee ruotsalainen teräsyhtiö SSAB. Yhdistyminen perustuu SSAB:n julkiseen osakevaihtotarjoukseen, jossa vaihtoaikaa on jatkettu alkuperäisestä aikataulusta. Uudessa teräsyhtiössä määräysvalta on Ruotsissa.