Palola toivoo kuntalaisille sote-vapautta valita mistä ja keneltä

Keski-Suomi saa perjantaina uuden kansanedustajan, kun Mikael Palola (kok.) astuu Henna Virkkusen tilalle eduskuntaan. Palola näkee tärkeänä, että sote-ratkaisu jättää niin kunnille kuin kuntalaisille vapauden valita palvelujen tuottajan.

politiikka
Mikael Palola.
Saarikan johtaja Mikael Palola siirtyy eduskuntaan.Yle / Jori Asikainen

Mikael Palola siirtyy eduskuntaan perusturvaliikelaitos Saarikasta, jota hän on johtanut kuntayhtymän perustamisesta saakka.

Palola toteaa, että vaikka kausi jää vain noin kymmenen kuukauden mittaiseksi, on eduskunnan loppukaudella tulossa käsittelyyn merkittäviä asioita.

Palola toivoo pääsevänsä vaikuttamaan biotalouteen, energia-asioihin, koulutukseen ja lapsiperheitä koskeviin asioihin. Myös sote-asiat ovat Palolalle Saarikka-taustan vuoksi luonnollinen kiinnostuksen kohde myös eduskunnassa.

Hän pitää esimerkiksi keskeisenä, että sote-järjestämislakiin tulisi kirjata selkeästi roolitukset ja se, kuka päättää palveluista.

– Toivosin, että kunnille jäisi tähän palvelujen tuottamiseen liittyen vapauksia valita, miten sen tuotannon täällä organisoi ja sitten yksittäisten kansalaisten, kuntalaisten näkökulmasta, että meille laki mahdollistaisi mahdollisimman paljon valinnanvapautta siitä, mistä ja keneltä me jatkossa palveluita haemme.

Ensin aikaa perehtymiseen

Eduskunta on parhaillaan kesätauolla, Mikael Palola aikoo käyttää tauon työhön perehtymiseen. Eduskunnan istunnot alkavat kesätauon jälkeen syyskuun alussa.

– Kesäloman aion viettää tutustumalla keskisuomalaisiin ja keskisuomalaisiin toimijoihin, ja myös siihen, mitä eduskunnassa on tällä hetkellä meneillään.

Saarikalle haetaan johtajan sijaista avoimessa haussa. Hakuaika päättyy heinäkuun puolivälissä. Saarikan nykyinen henkilöstöjohtaja Riitta Hallberg toimii johtajan sijaisena valintaan saakka. Mikael Palolaa haastatteli toimittaja Sanna Savela.