Talousjohtaja nousi nopeasti Stora Enson toimitusjohtajaksi

Toimitusjohtajaksi valittu Karl-Henrik Sundström on ehtinyt työskentelemään Stora Ensossa vain kaksi vuotta, ennen kuin hänet valittiin yhtiön toimitusjohtajaksi. Tätä ennen Sundström on tehnyt uraa tietotekniikkayhtiö Ericssonissa ja puolijohdeyhtiö NXP:ssä. Eri yhtiöissä hän on keskittynyt talousjohtamiseen.

talous
Karl-Henrik Sundström.
Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström.Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Kun Stora Enson väistyvä toimitusjohtaja Jouko Karvinen ilmoitti huhtikuun puolessa välissä erostaan, osa taloustoimittajista arveli yhden kannon olevan UPM:n ja Storan Enson fuusion tieltä pois.

UPM:n osavuosikatsauksessa huhtikuun lopulla yhtiön toimitusjohtajalta Jussi Pesoselta kysyttiin, kiinnostaisiko häntä johtaa UPM:ää isompaa metsäyhtiötä.

– Mitä tarkoitatte tällä? Pesonen tyytyi sanomaan toimittajien uteluihin.

Kysymykset metsäyhtiöiden mahdollisesta fuusiosta eivät loppuneet, kun Stora Enso ilmoitti maanantaiaamuna uudesta toimitusjohtajasta Karl-Henrik Sundströmistä.

Stora Enson kuitenkin kielsi maanantaisessa tiedotustilaisuudessa fuusiokeskustelut UPM:n kanssa.

– Voin vastata meidän molempien puolesta, ettei keskusteluja ole käyty, vastasi Stora Enson hallituksen puheenjohtaja Gunnar Brock.

Arvelut fuusiosta ovat käyneet kuumina, koska metsäteollisuusyhtiöiden johtajat ovat kommentoineet, että paperialalla on tarvetta järjestelyille.

Sundström myös jätti oven auki fuusiolle.

– Meidän pitää katsoa kaikki vaihtoehdot läpi, jotta osakkeenomistajat saavat sijoituksilleen tuottoa.

Mihin suuntaan Sundström vie Stora Ensoa?

Maanantaisessa tiedotustilaisuudessa Stora Enson hallituksen puheenjohtaja Brock ja toimitusjohtaja Sundström pyrkivät vakuuttamaan, että yhtiön valittu kurssi pitää tulevaisuudessa.

– Sundströmin valinnan myötä strategiamme pysyy samana kuten myös näkemyksemme tulevaisuuden kehityksestä, Brock totesi.

Jotakin yhtiöstä kertoo se, että toimitusjohtaja valittiin talon sisältä. Sundström työskenteli metsäjätin talousjohtajana vuosina 2012 ja 2013, kunnes hän siirtyi viime vuoden heinäkuussa Printing and Living –divisioonan johtajaksi.

Yhtiö tosin kartoitti ehdokkaita myös talon ulkopuolelta, mutta valinta osui Sundströmiin hänen kansainvälisen liiketoimintakokemuksen takia.

– Sundström istuu hyvin yhtiöön, eikä suuria muutoksia yhtiön toimintaan tule, puheenjohtaja Brock vakuutti tilaisuudessa.

Kurssin pitäminen ennallaan ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei yhtiö tee saneerauspäätöksiä jatkossakin.

– Jos paperiliiketoiminta laskee yli kolmen prosentin tahtia, myös tulevaisuudessa joudutaan tekemään kovia päätöksiä, Sundström sanoi.

Siitä, miten paperin myynti kehittyy, ei Sundströmin mukaan ole tietoa edes luojalla. Kasvua puolestaan yhtiö hakee biotuotteissa, sellussa ja pakkauskartongeissa.

Parilla sanalla sanoen – metsäteollisuuden rakennemuutos jatkuu.

Suomalainen vai ruotsalainen yhtiö

Ulospäin Stora Enso alkaa näyttää yhä enemmän ruotsalaiselta yhtiöltä. Sekä hallituksen puheenjohtaja että yhtiön toimitusjohtaja ovat ruotsalaisia.

Tämän lisäksi suurinta yksittäistä äänivaltaa yhtiössä käyttää ruotsalainen Wallenbergin säätiö.

Uusi toimitusjohtaja vakuutti kuitenkin, että yhtiön pääkonttori pysyy Suomessa. Tosin Sundström painotti, ettei kansainvälisen yhtiön pääkonttorin sijainnilla ole suurta merkitystä.

– En pane suurta merkitystä sille, missä tehtaamme sijaitsevat. Kuluttajat, raaka-aineet ja markkinat ovat tärkeimmät asiat Stora Enson toiminnassa.

Metsäjätin johtokaksikko tosin myönsi, että yhtiön historialla on merkitystä. Nykymuotoinen yhtiö syntyi, kun ruotsalainen Stora ja suomalainen Enso yhdistyivät vuonna 1998.

Toimitusjohtajana Sundström jatkaa reissaamista kahden pääkaupungin välillä.

– Olen ollut puolet ajasta Tukholmassa ja puolet Helsingissä. Asumme perheeni kanssa jatkossakin Ruotsissa.

Sundström lupasi tiedotustilaisuudessa opetella suomea. Tosin opintomenestyksestä hän ei mennyt takuuseen.

– Aivoni eivät enää toimi kuten nuorena, Sundtröm sanoi.