Hyppää sisältöön

Entinen elokuvateatteri taipuu moderniksi näyttämöksi

Teatteri Vanha Juko muuttaa Lahden Rautatienkadulle entisiin Kuvapalatsin tiloihin. Esityksiä on luvassa jo ensi keväänä, mutta ensimmäisen uuden ensi-illan aika on vasta reilun vuoden päästä syksyllä.

Kuvapalatsina tunnetun vanhan elokuvateatterin tilat palautetaan osittain alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa, teatterikäyttöön. Lahden Rautatienkadulla katutasossa toimi pitkään yksi Suomen vanhimmista elokuvateattereista, kunnes teatteritilat jäivät tyhjilleen uuden elokuvakeskuksen valmistuttua Vapaudenkadulle.

Sittemmin elokuvasalissa on toiminut esimerkiksi kirpputori. Keväällä 2015 Kuvapalatsin tiloissa aloittaa toimintansa Teatteri Vanha Juko.

Tilat ovat valmistuneet 1920-luvulla ja ne on suunniteltu teatterikäyttöön.

– 1920-luvun alussa kukaan ei ollut varma, mikä on elokuvataiteen tulevaisuus. Tilan etuosaan rakennettiin orkesterimonttu kuten oli tapana, sillä niin väritettiin äänettömiä elokuvia, kertoo tilan historiaan perehtynyt arkkitehti ja pääsuunnittelija Seppo Lappalainen.

Teatteri Vanhan Jukon toimintaa varten tilat palautetaan teatterinäyttämöksi. Kiinteää katsomoa tai näyttämöä ei rakenneta, jotta tilat ovat mahdollisimman monikäyttöiset.

Ennen kuin teatteritoimintaa voidaan alkaa pyörittää, kiinteistöön tehdään paitsi teatteritekniikkaan myös talotekniikkaan liittyviä rakennustöitä.

Lappalainen kertoo, että entiseen elokuvasaliin liittyy kiehtovaa historiaa. Vaikka talo on rakennettu 1900-luvun alussa, tiloihin etenkin 1950-luvulla tehdyt muutokset näkyvät edelleen.

– Lamput ovat 50-luvulta, samoin lattian muoto, joka on tasainen ja nousee salin takaosaa kohden. Alkujaan tilassa on ollut pihalle päin neljä korkeaa ikkunaa, jotka on poistettu. Mietimme niiden palauttamista, mutta se ei olisi ollut yksinkertaista.

Esitykset pyörivät, vaikka teatteri muuttaa

Vapaa ammattiteatteri Vanha Juko aloittaa toimintansa Rautatienkadulla ensi keväänä vierailuesityksillä ja klubeilla. Ensimmäinen uusi ensi-ilta pidetään ensi vuoden syksyllä ja se on samalla Vanhan Jukon 20-vuotisjuhlaesitys.

Teatteri Vanha Juko on toiminut aiemmin Vesijärvenkadulla, sielläkin entisen elokuvateatterin tiloissa.

Edellisessä tilassa olimme 20 vuotta. Koitamme samanlaista rypistystä myös uudessa osoitteessa.

Jaska Teuri

Keväällä remontin tieltä lähteneessä teatterissa ehdittiin 19 vuoden aikana tuottaa kymmeniä ensi-iltoja, joista suuri osa oli kotimaisia kantaesityksiä. Vanhoissa tiloissa järjestettiin satakunta esitystä tai tapahtumailtaa vuosittain.

Teatterin hallintojohtajan Jaska Teurin mukaan oli selvää, että Vanha Juko muuttaa uusiin tiloihin, vaikka Vesijärvenkadun kiinteistön remontti peruuntuikin yllättäen rakennuksen omistajan vaihtuessa.

– Olimme jo vieneet suunnitelmia Kuvapalatsista niin pitkälle, että päätimme jatkaa.

Taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen korostaa, että päällimmäisenä muutosten keskellä on ollut ohjelmiston turvaaminen.

– Otimme yhteyttä Lahden kaupunginteatteriin, että saimme tuotettua yhteistyössä esityksiä sinne. Lisäksi tuli yhteistyö Joensuuen kaupunginteatterin kanssa. Muut yhteistyöesitykset menevät Virossa ja Tampereella, ympäri Suomea, Sorjanen luettelee.

Teatteri Vanhan Jukon uusiin tiloihin kuljetaan Rautatienkadulta katutasosta. Kuva: Niko Rönkkö / Yle

Innolla uusiin tiloihin

Pitkäaikaisen jukolaisen Hannu Salmisen mukaan muuttoon ei liiemmin liity haikeutta.

– Olen seurannut ilolla muutosta, mikä teatteriajattelussa on tapahtunut 20 vuodessa. Vesijärvenkadun tilat kävivät meille liian jähmeiksi. Nyt meillä on mahdollisuus pitää 20-vuotisjuhlaesitys uusissa tiloissa.

Mikä Rautatienkadulla pidettävä ensi-ilta sitten on, sitä ei vielä paljasteta. Sorjasen mukaan kiivas pohdinta näytelmästä on käynnissä.

Vuokrasopimusta uusiin tiloihin miehet luonnehtivat pitkäksi ja sitovaksi. Vanhan Jukon on tarkoitus asettua kunnolla aloilleen.

– Teatterimuuttoa ei jaksa tehdä useasti. Edellisessä tilassa olimme 20 vuotta. Koitamme samanlaista rypistystä myös uudessa osoitteessa, hallintojohtaja Teuri sanoo.

.
.