Suurlupaus tähtää Olympialaisiin

Lukuisien pikkupoikien tapaan Janakkalan Turengista kotoisin oleva Luukas Saha rakasti kamppailuja ja kisaamista. Kun kavereiden kanssa oli väännetty tarpeeksi, oli aika siirtyä judosalin puolelle. Tästä on nyt kulunut kuusi vuotta. Parhaillaan hän valmistautuu alle 18-vuotiaiden EM-kisoihin Kreikkaan.

judo
Judoka Luukas Saha Radio Hämeen studiossa.
Judoka Luukas Saha on valittu alle 18-vuotiaiden EM-kisoihin matkaavaan joukkueeseen.Kati Turtola/Yle

Judo on maailman harrastetuin kamppailulaji, jonka juuret vievät kauas 1880-luvun Japaniin. Lajia harrastetaan ympäri maailmaa yli 200 maassa. Euroopassa lajin harrastajia on yli kaksi miljoonaa ja Suomessa noin 12000. Laji on fyysisesti erittäin rankka ja maailman huipulle pääseminen vaatii vuosien ajan kurinalaista harjoittelua. Luukakselle judo oli "rakkautta ensi ipponilla"

– Olin pienenä niin kilpailuhenkinen, etten voinut luovuttaa, jos hävisin ottelun. Pikkuhiljaa harjoitusmäärät kasvoivat, kotimaassa tuli menestystä ja pienemmissä ulkomaisissa kisoissa huomasi, ettei se kansainvälinen kärki ole kaukana. Se vaan lisäsi harjoitusintoa ja tähän haluan nyt ja tulevaisuudessa panostaa, Luukas Saha kertoo.

Harjoitusmäärät vastaavat työviikkoa

Ensi syksynä lukion aloittava Luukas on parin vuoden ajan harjoitellut maajoukkuejudokoiden Pajudo Team- ryhmässä. Harjoitusmäärät ovat suuria, kun ottaa huomioon sen, että harjoittelun lisäksi koulunkäynti täytyy hoitaa huolella.

Ei halua luovuttaa, vaan haluaa katsoa mihin saakka rahkeet riittävät.

Judoka Luukas Saha

– Lajiharjoittelua on noin kuusi kertaa viikossa, voimaa ja ketteryyttä pari kertaa viikossa ja sitten käyn pelaamassa korista ja jalkapalloa kavereiden kanssa. Ihan tarkkaa tuntimäärää en ole laskenut, mutta kyllä se noin 40 tuntia viikossa on, Luukas Saha kertoo.

– Vapaa-ajasta joutuu vähän tinkimään. Viikonloppuisin ja palauttelupäivinä ehtii kavereita nähdä enemmän, mutta silloin kun on treenipäivä Lahden seudulla, ei koulun jälkeen jää aikaa oikein muuhun kuin syömiseen ja lepäämiseen. Läksyt teen yleensä matkan aikana.

Koulunkäynti, harjoittelu ja matkustaminen ovat rankka yhdistelmä. Voimia kulutetaan sekä fyysiseltä, että henkiseltä puolelta. Luukas myöntääkin, että joskus tulee sellaisia hetkiä jolloin punnitaan koko touhun mielekkyyttä.

– Tottakai välillä mietityttää, mutta kun on näin pitkään harrastanut lajia ja harjoitellut kovasti, niin ei halua luovuttaa, vaan haluaa katsoa mihin saakka rahkeet riittävät.

Tähtäin asetettu Olympiakultaan

Luukas Saha on valittu alle 18-vuotiaiden EM-kisoihin matkaavaan joukkueeseen. Kisat järjestetään heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Ateenassa, vuoden 2004 Olympiakisojen judoareenalla. Tavoitteet ovat luonnollisesti korkealla.

– Vastustajat ovat tuttuja. Olen taistellut monia vastaan ja nähnyt muiden otteluita. Mahdollisuudet ovat ihan mihin vaan. Hyvänä päivänä mitali on mahdollinen. Täytyy luottaa itseensä ja lähteä voittamaan. Jos ei usko voittoon, ei sitä voittoa koskaan voi tullakaan, Luukas toteaa määrätietoisesti.

Ikää nuorella judokalla on vasta viisitoista vuotta, mutta tähtäin on jo asetettu suurimpaan mahdolliseen maalitauluun.

– Olympiakisat 2020 on aikaisin suurin tavoite, mutta varsinaiset tavoitteet ovat vielä myöhemmin.Olympiakullan voittaminen olisi todella spesiaalia, koska kisat järjestetään neljän vuoden välein. Sen saavuttaminen vaatii entistä kovempaa harjoittelua ja täytyy oppia harjoittelemaan siten, että kun on se tärkein päivä, niin silloin on huippukunnossa, Luukas Saha toteaa.