1. yle.fi
  2. Uutiset

Norppa ui toistasataa kilometriä Iijoen puolesta – video

– Uinti on tahtotila ja niin myös Iijoen suojelu, sanoo Iijokisoutuun uimalla osallistuva Juha "Norppa" Taskinen.

luonto
Juha Taskinen lähtee uimaan Kollajan puolesta.
Mies osallistuu Kollajan tekoallasta vastustavaan perinteiseen Iijokisoutuun uiden, ei soutaen.

– Vesihän on kylymee, ei siinä muuta ku kaohoo vain kovasti niin tarkenee, sanoo Iijoen törmällä Pudasjärven Räpättäjällä päiväuinnille valmistautuva Juha ”Norppa” Taskinen.

Taskinen ui hyisessä, tällä hetkellä noin 13-asteisessa Iijoessa viikon ajan toistasataa kilometriä. Teemana on vapaa Iijoki.

Taskinen on tuskastunut luonnon raiskaamiseen ja päätti lähteä Iijoki-soututapahtuman mukaan, mutta uiden.

– Iijoki on kulttuurivirta ja ainutlaatuinen vesi Suomessa. Luonnonvaraisia jokia on tuhottu paljon Suomessa voimalarakentamisella. Iijoen arvo on voimakas jokivarren asukkaille.

– Ei tällaisia luonnonarvoja tässä ajassa saa lähteä tuhoamaan esimerkiksi Kollajan allashankkeen avulla, Taskinen sanoo.

Jopa viittä kilometriä tunnissa

Norppa Taskinen aloitti uintiurakkansa maanantaina Taivalkosken Jurmusta. Kahdentoista kilometrin päivämatka sujui hyvää vauhtia.

– Järvivedessä matkavauhti on keskimäärin vajaat kolme kilometriä tunnissa. Täällä matka on edennyt jopa viittä kilometriä tunnissa.

– Joessa ikääkuin lentää veden päällä. Kyllä tämä on elämys, kun voi uidessakin seurata miten kalat luikertelevat vedessä. Yhteenkään loheen tosin en ole vielä törmännyt, Taskinen naurahtaa.

Iijoen puolesta soudettava Iijoki-soutu käynnistyi maanantaina Taivalkoskelta. Soutu jatkuu 5. heinäkuuta saakka päättyen Kipinänkoskelle Kollajalle.

Iijokea on soudettu vuodesta 1983 lähtien. Sen pääasiallinen teema on ollut vastustaa Kollajan tekoaltaan rakentamista Pudasjärvelle.

Lue seuraavaksi