Paperittomat maahanmuuttajat aloittivat syömälakon Israelissa – protestoivat kohteluaan pidätyskeskuksessa

Protestoijat vaativat, että YK:n pakolaisvirasto UNHCR puuttuu tilanteeseen ja sallii heidän muuttaa johonkin toiseen maahan hakemaan turvapaikkaa.

Ulkomaat
Holotin pidätyskeskuksesta
Kuva Holotin pidätyskeskuksesta 18. helmikuuta.Oliver Weiken / EPA

Sadat laittomasti Israelissa oleskelevat afrikkalaiset maahanmuuttajat aloittivat maanantaina syömälakon sen jälkeen, kun poliisi lopetti voimakeinoin heidän mielenosoituksensa lähellä Egyptin rajaa.

Noin tuhat afrikkalaista marssi perjantaina Egyptin rajalle ja pystytti sinne tilapäisen leirin protestoidakseen kokemaansa "epäinhimillistä ja rajatonta" pidätystä Holotin pidätyskeskuksessa. Suurin osa mielenosoittajista on kotoisin Eritreasta ja Sudanista.

Israel avasi eteläisellä Negevin aavikolla sijaitsevan Holotin laitoksen viime vuonna osana laittoman maahanmuuton vastaista tehokampanjaansa. Laitos on auki päivisin, mutta kiinni öisin.

Protestoijat pitävät Holotia vankilana

Mielenosoittajien mukaan Holot on kuin vankila. Heidän mukaansa Israel on myös epäonnistunut heidän turvapaikkahakemustensa käsittelyssä.

Protestoijat vaativat, että YK:n pakolaisvirasto UNHCR puuttuu tilanteeseen ja sallii heidän muuttaa johonkin toiseen maahan hakemaan turvapaikkaa.

Sunnuntai-iltana Israelin poliisi ja maahanmuuttoviranomaiset purkivat mielenosoittajien leirin ja veivät heidät Saharonimiin, joka on toinen afrikkalaisille maahanmuuttajille tarkoitettu pidätyskeskus. Protestoijien mukaan viranomaiset käyttivät väkivaltaisia keinoja.

– Meidät on viety Saharonimin vankilaan. Osalla meistä on vammoja kasvoissa ja raajoissa. Vastustaaksemme tätä väkivaltaa ja jatkuvaa vangitsemistamme olemme nyt aloittaneet syömälakon, mielenosoittajat sanovat tiedotteessaan.

Israelin maahanmuuttoviraston tiedottaja Sabine Hadad vahvistaa, että 779 ihmistä pidätettiin operaation yhteydessä.

– Pieni vähemmistö mielenosoittajista otti yhteen viranomaisten kanssa. Viisi heistä ja viisi poliisia loukkaantui lievästi, Hadad sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Vankeustuomio uhkaa sääntöjen rikkojia

Hadadin mukaan jokainen mielenosoittaja joutuu selittämään, miksi he rikkoivat sääntöjä. Hänen mukaansa Holotin pidätyskeskuksen asukkaiden pitää ilmoittautua kaksi kertaa päivässä ja viettää yönsä laitoksessa.

– He voivat saada kolmen kuukauden vankeusrangaistuksen tästä rikkomuksesta, Hadad kertoi.

Israelin parlamentti hyväksyi joulukuussa 2013 lain, jonka mukaan viranomaiset voivat pidättää laittomasti maassa oleskelevan henkilön vuodeksi ilman oikeudenkäyntiä. UNHCR arvosteli lakia ja totesi, että laki voi rikkoa kansainvälistä oikeutta.

Viime vuonna Israel karkotti noin 4 000 laittomasti maassa oleskellutta afrikkalaista. Maa rakensi myös aidan Egyptin vastaiselle rajalleen estämään laitonta maahan pyrkimistä.

YK:n mukaan Israelissa on noin 53 000 pakolaista ja turvapaikanhakijaa. Suurin osa heistä on tullut maahan aavikon halki Egyptistä.

Jutun otsikkoa on tarkennettu. Laittomat maahanmuuttajat muutettiin muotoon paperittomat maahanmuuttajat.

Lähteet: AFP