Kotkan keskuskoulusta löytyi toistakymmentä haitta-ainetta

Lattiarakenteista löytyneiden PAH-yhdisteiden kapselointi on jo aloitettu. Paljon keskustelua herättänyttä korjausmenetelmää avataan Kotkassa tiistaina.

Kotimaa
Kotkan Keskuskoulu
Jaakko Mäntymaa / Yle

Kotkan keskuskoulusta on löytynyt toistakymmentä mahdollisesti terveydelle haitallista ainetta. Koulun lattioita on tutkinut työterveyslaitos. Lattian välipohjan rakenteista löytyneet aineet ovat PAH-yhdisteitä, jotka luokitellaan vaarallisiksi aineiksi.

Tilanne aiotaan korjata tiivistämällä aineet kapselointimenetelmällä. Työ aloitettiin viime viikolla.

Menetelmä on kuitenkin herättänyt epäilyksiä ja julkista keskustelua. Kapselointi jättää aineet rakennukseen ja niiden pelätään pääsevän sisäilmaan.

Kymenlaakson ammattikorkeakoulun rakennustekniikan opettaja Anu Kuuselan mukaan kapseloinnin sijaan olisi pitänyt harkita puulattian purkamista.

– Minua arveluttaa se, että puulattia rajautuu tiiliseinään. Seinän muuraussaumoja ei saada tiiviiksi. Vanhassa rakennuksessa, jossa on ollut suuria rakennushankkeita, on voinut tapahtua halkeamista, Kuusela sanoo.

– Eniten minua huolestuttaa, että haitta-ainetutkimuksen mukaan materiaalianäyte on otettu vain kahdesta kohdasta. Se on aika suppea otanta. Koulussa on myös tiloja, joissa ei tehdä toimenpiteitä, hän jatkaa.

Korjauksen ja kapseloinnin on suunnitellut Vahanen Suunnittelupalvelut. Heitä edustava suunnittelija Laura Hongisto sanoo, että tutkijat Vahasen omassa laboratoriossa ovat todenneet kapseloinnin turvalliseksi ratkaisuksi. Hänen mukaansa haitta-aineet eivät pääse seinän kautta sisäilmaan.

– Kapselointiaineesta saadaan elastinen ja kestävä. Siinä on paksut tasoite- ja maalikerrokset päällä ja liittymät tiivistetään, Hongisto selventää.

Hongiston mukaan myös tehdyt mittaukset ovat riittäviä, eikä hän usko, että mitään olisi jäänyt huomaamatta. Lattian lisäksi on tutkittu koulun ilmapitoisuuksia.

– Ilmasta on otettu näytteet noin vuosi sitten. En usko, että PAH-yhdisteitä on missään vaiheessa päässyt sisäilmaan, sillä ne olisivat näkyneet mittauksissa vielä myöhemminkin, Hongisto sanoo.

Kotkan tilapalvelut ja Hongisto pitävät työmaakierroksen koululla tiistaina. Samassa tilaisuudessa on tarkoitus myös esitellä ja avata paljon puhuttua korjausmenetelmää.