Hyvä valokuvaaja osaa ehkäistä lapiokädet juhlakuvassa

Tiina Puputti kirjoittaa parhaillaan kirjaa ammatti- ja harrastekuvaajien käyttöön. Hyvä kuva ei ole sattumaa, vaan ammattisalaisuuksia.

Kuva: Heidi Kononen / Yle

Valokuvakouluttaja Tiina Puputti antaa ritarille toiminta-ohjeita ja loikkii edestakaisin jakkaroilla. Valoja säädellään ja kannetaan edestakaisin. Kahdella valolla on vaikea toimia, mutta Hämeen Linnan sokkeloissa tilaa on juuri ja juuri ritarille ja parille avustajalle. Hyvä tästä tulee kun vähän vielä säädetään.

Tekeillä on valokuvauksen oppikirja, jonka on tarkoitus muistuttaa muutamista klassisista menetelmistä hyvän kuvan saamiseksi.

– Eniten tietysti kirja hyödyttää valokuvauksen ammattilaisia ja kuvauksesta kiinnostuneita, mutta myös lehtihaastatteluissa ja tv- esiintymisissä vinkeistä on apua, uskoo Tiina Puputti.

– Itsensä voi tietoisesti asettaa suotuisaan asentoon kuvassa. Pään ja vartalon kallistus, kädet, nenä, jalan asennot ynnä muuta pitää huomioida. Asennolla voidaan saada kuvaan miellyttävä, arvokas tai kaunis tunnelma. Muutamilla kikoilla kuvattavaan saadaan siroutta, vahvuutta tai vaikkapa raamikkuutta, listaa Puputti.

– Hyvä asettelu on valokuvaajan vastuulla ja kertoo kuvaajan ammattitaidosta. Eivät kaikki suinkaan ole selfie-ajan kasvatteja, eivätkä tiedä miten kuvissa oikein "pitäisi olla". Jos kuvan täytyy välittää jonkin erityinen viesti, kuvan ohjaaminen on isossa roolissa, muistuttaa Puputti.