Hyppää sisältöön

Kansainvaellus uhkaa tuhota saariston helmet

Helsingin saariston helmet ovat vaarassa tallautua ihmismassojen alle. Hallitsematon luontomatkailu saattaa tuhota niin Vallisaaren kuin Kuninkaansaarenkin kasvit, polut ja vallitukset.

Kuva: Yle

80 hehtaarin Vallisaari on vielä armeijan hallussa mutta vajaan kahden vuoden kuluttua se aukeaa suurelle yleisölle. Sitä ennen pitäisi turvallisuutta kohentaa ja suojata luontokohteet kulutukselta.

Metsähallituksen projektipäällikkö Minttu Perttulan mukaan nyt suunnitellaan perusjuttuja käymälöistä pitkospuihin  ja turvakaiteisiin.

– Paljon on vielä tekemättä. Totuus on, ettemme me saa Vallisaarta turvalliseksi vajaassa kahdessa vuodessa, emme edes puolustusvoimain avulla, hän valittaa.

Taustalla on Metsähallituksen rahapula. Valtiolta ei lisäropoja heru ja  Metsähallituksen on kerättävä itse rahat saaren kunnostukseen ja ylläpitoon.

Uudisasukkaista saarivahteja

Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Nieminen haluaa asukkaat takaisin entisille armeijan saarille. Näin saataisiin luonnostaan silmäpareja vahtimaan kävijöitä.

– Tänne voitaisiin luoda siirtolapuutarhamökkien kaltaisia loma-asuntoja ja palauttaa luonnollinen valvonta saarille.  Venäläisaikaan kyläläisiä oli 850 ja vielä 1960-luvullakin 250, Nieminen muistuttaa.

Nieminen pelkää luontomatkailijoiden tekevän pahaa jälkeä saarella. Jos miljoona Helsingin seudun asukasta ynnä historiastaan kiinnostuneet venäläiset ja ruotsalaiset rynnäköivät saarille ei nykyluonnosta jää jäljelle mitään.

– Täällä on yli 40 putkivartista kasvia, idän ulkopalkoa, kotkansiipiä, tervaleppäkorpia ja vallien sisällä asuu mäyriä. Ei niiden tuhoamista pidä sallia, tuumaa Nieminen.

Valtio ja kaupunki tositoimiin

Jarmo Niemisen mukaan peli ei vielä ole menetetty, jos valtio ja kaupunki tarttuvat rivakasti toimeen.

– Valtioneuvoston tulisi päättää mitkä saaret pyhitetään luonnolle, mitkä matkailulle,  hotelleille ja jopa teollisuudelle. Sitten Helsinki voisi kantaa kortensa kekoon ja tehdä kouriintuntuvat suunnitelmat. Ei tällaisia helmiä saa päästää tuhoutumaan, Nieminen vaatii.