1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Savcorin toimitusjohtaja: Australian jälkeen tulevaisuus on aurinkoenergiassa

Savcor Groupin toimitusjohtaja uskoo, että aurinkoenergiaan erikoistunut pörssiyhtiö Cencorp kantaa pian hedelmää.

Cencorpin aurinkosähkömodulit valmistamistetaan Mikkelin Karikossa. Kuva: Kalle Pallonen / yle

Savcor Group aikoo panostaa Australian liiketoimintojensa myynnin jälkeen Suomessa metsälogistiikkaan ja aurinkoenergiaan. Savcor Groupin toimitusjohtaja Hannu Savisalo näkee etenkin aurinkoenergiassa suuria mahdollisuuksia. Savcorin omistaman pörssiyhtiö Cencorpin tämän hetkisistä vaikeuksista huolimatta Savisalo luottaa siihen, että Cencorpissa on Savcor Groupin tulevaisuus.

- Aurinkoenergia on hirveän iso juttu maailmassa. Viime viikolla Saksan sähköenergiasta 51 prosenttia tuli aurinko- ja tuulienergialla yhteensä ja monessa maassa aurinkoenergia on kahdenkymmenen prosentin luokkaa. Se on satojen miljardien eurojen bisnes, ja kun me mielestämme ollaan keksitty asia, joka vielä entisestään parantaa aurinkoenergian kannattavuutta, niin mahdollisuudet siihen, että se on iso juttu, on aika suuret. Me olemme nyt kehittäneet Cencorpin toimintaa parisen vuotta ja uskomme, että hedelmät alkavat kypsymään.

Cencorp on vuonna 2016 250 miljoonaa euro liikevaihtoa tekevä yritys, Savisalo uskoo. Jos näin todella tapahtuu, se tietäisi hyvää niin Mikkelin kuin Salonkin tehtaille.

– Cencorpin toiminnot Mikkelissä ovat koko ajan lisääntyneet. Mies mieheltä henkilöstö on koko ajan lisääntynyt.Mitään räjähtävää muutosta ei ole luvassa, koska räjähtävillä muutoksilla ei monta kertaa saa mitään aikaan, mutta sitten kun me saadaan iso kauppa jonnekin ulkomaille. niin sitten otamme seuraavat askeleet. Täytyy muistaa, että Savcorkin on 30 vuotta vanha firma ja  kestää kauan varsinkin teknologia start upin kasvaminen isoksi.

Cencorpin tehtaiden kasvattaminen Suomessa ei kuitenkaan kuulu suunnitelmiin. Tarkoituksena on, että Suomessa tapahtuisi vai aurinkopaneeleiden kehitystyö, ja tehtaat myytäisin ulkomaille.

Savcor Groupin toinen Suomessa jatkuva toimiala on metsälogistiikka eli Savcor Forestin toiminta. Savisalo ei kuitenkaan näe Forestin toimintaa yhtä kasvualttiina, mutta sen sijaan yhtiön leipäpuuna.

- Se varmaan kasvaa sekin, mutta se on ollut aika sellainen stabiili ja kannattava bisnes aina.

Savcor Group aikoo myydä kaikki Australian liiketoimintansa. Australian pörssiin listattu Savcor Group Limited on vapaaehtoisessa selvitystilassa, kertoi Länsi-Savo-lehti viikonloppuna. Meneillään oleva vapaaehtoinen selvitystila tarkoittaa sitä, että yrityksen Australian liiketoiminta lopetetaan ja myydään.Yrityksen selvitystila kestänee noin kuukauden.

Ruosteenestoyrityksenä aloittanut Savcor perustettiin Mikkelissä vuonna 1981. Australiaan Savcor laajeni vuonna 1995 ja listautui siellä Sydneyn pörssiin vuonna 2007.