Hyppää sisältöön

Rahankeräys vauhdittaa ortodoksien luostarikeskusta Lammilla

Ortodoksinen Kaikkien Athosvuoren Pyhien Perinnesäätiö on saanut valtakunnallisen rahankeräysluvan. Keräys vauhdittaa Hämeenlinnan Lammille rakentuvan ortodoksikeskuksen rakennushankkeita. Ortodoksien suunnitelmiin kuuluu muun muassa kahden luostarin rakentaminen Lammille. Viikonvaihteessa paikalle saapuu mm. 50 vierasta Kreikasta.

Kuva: Kiti Pölönen / Yle

– Tarkoituksemme on, että tämän rahankeräyksen tuotoilla pystymme muokkaamaan tätä paikkaa enemmän ortodoksiseen ilmiasuun, sanoo Kaikkien Athosvuoren Pyhien Perinnesäätiön toiminnanjohtaja Hannu Pöyhönen.

Säätiön suunnitelmissa on perustaa Lammille kaksi Athosvuoren hengessä elävää luostaria. Toinen luostareista on tulossa miehille, toinen naisille. Rahaa tarvitaan rakennusten kunnostamiseen, kuten kirkkotiloiksi muuttamiseen, majoitustilojen sisustamiseen ja ympäristön muutoksiin.

Yksi suurimmista muutoksista on kiinteistöjen lämmitysenergian vaihtaminen raskaasta polttoöljystä hakkeeseen. Pöyhönen laskee, että siihen tehdyt isot investoinnit tulevat säästöinä jo viidessä vuodessa takaisin.

Vuoden mittainen rahankeräys on suunnattu niin yksityishenkilöille kuin yhteisöille ja yrityksillekin. Rahallista keräystavoitetta Pöyhönen ei ole asettanut.

Ei elinehto, mutta antaa vauhtia kunnostuksiin

– Rahankeräyksen avulla me pystymme toteuttamaan suunnitelmiamme paljon nopeammin kuin muuten. Tietenkään toiminnan jatkumisen kannalta se ei ole meille elinehto, mutta sen myötä pääsemme ryhdikkäämmin eteenpäin ja paikka muuttuu nopeammin sellaiseksi kuin haluamme.

– Ihmiset voivat myös korvamerkitysti lahjoittaa rahaa haluamaansa kohteeseen. Se on arvoitus, mitkä asiat itse kutakin kiinnostaa. Se onkin mielenkiintoista nähdä, mihin rahaa halutaan antaa.

Pöyhönen on jo nähnyt myös ensimmäiset suunnitelmat Lammille luvatusta Hagia Sofia -kirkon pienoismallista. Tunnetusta ortodoksipyhätöstä on Kreikasta luvattu noin sadan neliömetrin suuruinen pienoismalli. Parhaimmillaan se voi olla valmis jo tänä vuonna, arvioi Pöyhönen.

Vuodessa saatu paljon aikaan

Ortodoksit ostivat viime vuonna Hämeenlinnan kaupungilta Lammin Ronnissa sijaitsevan kehitysvammaisten kuntoutuskeskuksena toimineen kiinteistön, 34 hehtaaria maata ja 22 rakennusta. Jo ensimmäisen vuoden aikana Ronnissa on tapahtunut paljon.

– Meillä on täällä jo yksi kappeliksi vihitty kirkkotila. Meillä on tekeillä myös kaksi muuta kirkkotilaa, joista toinen otetaan käyttöön jo ensi viikonloppuna järjestettävän suuren seminaarin aikana. Pienempään kirkkotilaan on jo tekeillä seinämaalauksia. Lisäksi esillä on myös jo kolme näyttelyä.

Ulkona on laitettu kukka- ja pensasistutuksia, joilla olemme saaneet paikkaan uutta ilmettä. Kovin iloinen olen siitä, että melko pienellä joukolla on saatu paljon aikaan.

– Olemme koitutuneet hyvin Lammille ja elämme hyvässä yhteistyössä tämän paikkakunnan kanssa. Toivomme, että meidät koetaan kotoisaksi elementiksi täällä Hämeen sydämessä, tiivistää säätiön toiminnanjohtaja Hannu Pöyhönen.

Viikonvaihteen seminaariin osallistuu Ranskasta, Saksasta, Ruotsista väkeä sekä Kreikasta peräti 50 vierasta eli kaikkiaan 150 kansainvälistä luostarinystävää.

.
.