Kiina kitkee armeijan korruptiota – korkea-arvoinen kenraali sotaoikeuteen

Tutkijoiden mukaan Xu Caihou on korkea-arvoisin kuulusteluihin joutuva sotilasjohtaja sitten 1970-luvun kulttuurivallankumouksen.

Ulkomaat
Xu Caihou.
Xu Caihou vuonna 2012.Andy Wong / EPA

Kiinan korkeimpaan sotilasjohtoon kuulunut kenraali joutuu sotaoikeuden kuulusteltavaksi korruptiorikoksista epäiltynä, Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua kertoi maanantaina. Samalla kenraali Xu Caihou erotettiin Kiinan kommunistisesta puolueesta.

Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten kulttuurivallankumouksen päättymisen vuonna 1976, kun näin korkea-arvoinen kenraali pidätetään, sanoi Hongkongin kiinalaisen yliopiston politiikan asiantuntija Willy Lam uutistoimisto AP:lle.

– Aiemmin armeijan korruptiota vastustavat toimet eivät ole yltäneet tälle tasolle. Tämä on hyvin vakavaa, politiikan asiantuntija Zhang Ming Pekingin Renmin-yliopistosta arvioi uutistoimisto Reutersille.

Xuta syytetään muun muassa lahjusten ottamisesta suoraan ja perheensä kautta. Hän kuului vuoteen 2012 asti Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomiteaan eli politbyrooseen sekä toimi maan armeijaa johtavan keskussotilaskomission varapuheenjohtajana viime vuoteen saakka.

Xun syytteet liittyvät Kiinan presidentin Xi Jinpingin julistamaan korruptionvastaiseen taisteluun. Vuonna 2012 valtaan noussut Xi on ilmoittanut, että armeijan korruption kitkeminen on yksi hänen tärkeimmistä tavoitteistaan.

Asiantuntija Lamin mukaan Xun pudotus vallasta liittyy myös kommunistisen puolueen sisäiseen valtataisteluun.

Uutistoimistot eivät tavoittaneet Xuta tai hänen edustajiaan kommenttia varten. Hän on tiettävästi ollut kotiarestissa viime kuukaudet.

Lähteet: AP, Reuters