Tuulivoimaloiden rakentaminen moninkertaistuu Meri-Lapissa

Tuulivoimarakentamisen tahti ei näytä hiljenemisen merkkejä. Meri-Lapissa on tälläkin hetkellä suunnitteilla lähes sata uutta myllyä.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Eri puolille Meri-Lappia kaavaillaan lähes sataa uutta tuulivoimalaa. Tornion Röyttän edustalle tulisi 14 ja Kaakamo-Laivaniemi alueelle 18 myllyä, Tervolaan kahdeksan, Simoon 27 ja Kemin Ajoksen edustan merialueelle 27 myllyä.

Alan teollisuus painottaa investointien merkitystä alueelle. Tuuliwatti Oy aikoo kaksinkertaistaa tuulivoimaloidensa määrän rakentamalla 27 uutta myllyä Simoon ja kahdeksan Tervolaan.

TuuliWatti Oy:n toimitusjohtaja johtaja Jari Suominen on myös Suomen Tuulivoimayhdistyksen hallituksen puheenjohtaja. Hän korostaa tuulivoiman työllistäviä vaikutuksia.

– Meri-Lappi on Tuuliwatin merkittävä investointikohde. Työllistämme siellä alueen ihmisiä ja tuotamme kotimaista puhdasta energiaa.

Innopower aikoo rakentaa 27 tuulivoimalaa Ajoksen edustan merialueelle ja Ramboll Finland toimii hankekehittäjän konsulttina. Rajakiiri puolestaan haluaa rakentaa Tornion Röyttän merialueelle 14 tuulivoimalan tuulipuiston.

Ei pelkkää tuulivoiman riemukulkua

Tuulivoiman kielteiset puolet nousivat ensimmäistä kertaa esille Meri-Lapissa, kun Röyttän voimaloista äänestettiin Tornion valtuustossa kolme viikkoa sitten. Rakentamisen mahdollistava kaavamuutos tuli voimaan äänin 24–19.  

Tuulivoimaan kriittisesti suhtautuvan Tuulivoima-kansalaisyhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Nikula sanoo, että tuulivoimabuumi on niin hurja että joillakin paikoin rakennetaan jo vähätuulisille alueille.

Rahat siihen otetaan verona sähkölaskussa. Nikula kannattaisi bioenergiaa ja aurinkoenergiaa.

– Tuulivoimaloiden tuottohan on varsin vähäinen. Se on korkeintaan noin 20 prosenttia nimellistehosta ja sekin vaihtelee. Kuluttajathan maksavat sen itse. Sähkölaskussa se näkyy kohdassa sähkövero ja sitä muuten korotettiin 12 prosenttia tämän vuoden alussa.

Nikulaa harmittavat myös valtaviksi kasvaneiden tuulivoimaloiden ymäristövaikutukset.

– Valtavat tuulivoimalat pilkkovat metsäluontoa. Niille kulkee suuret tiet ja nille pitää rakentaa voimalinjoja. Eläimet häirintyvät ja viime aikoina on tedettu, että voimalat ovat lepakkojen surma.

Korjattu 01.07.2014 kello 13.15

"Innopower aikoo rakentaa 27 tuulivoimalaa Ajoksen edustan merialueelle ja Ramboll Finland toimii hankekehittäjän konsulttina."