Koe uusi yle.fi

Kerrostaloasuntoja peilaava antenniauto ihmetytti turkulaislähiön asukkaita

Viestintävirasto voi tulla paikan päälle tutkimaan verkkohäiriön syytä, mikäli matkapuhelinoperaattori epäilee sen johtuvan ulkoisesta tekijästä. Usein häiriöt ovat tahattomia ja johtuvat rikkoutuneista laitteista.

tekniikka
Viestintäviraston auto turkulaisessa lähiössä
Markus Nurmi

Turussa Härkämäen kaupunginosassa paikalliset asukkaat ihmettelivät Viestintäviraston autoa, joka liikkui parkkipaikalla asuntojen edessä ja käänteli katollaan sijaitsevia antenneja. Osa ehti jo luulla auton liittyvän televisiolupatarkastuksiin, vaikka niistä on jo luovuttu – eikä Suomessa ole koskaan lupia antenniautojen avulla tarkastettukaan.

Viestintävirasto oli saanut alueelta ilmoituksen matkaviestinverkon häiriöstä, jonka syytä auto oli selvittämässä. Häiriöiden syynä on usein jokin laite, esimerkiksi nettitikku tai puhelin, joka on rikki tai joka ei muuten toimi toivotulla tavalla.

Meille on tullut pari luvatonta FM-radioasemaa vuodessa, ja ne on saatu kyllä keskustelemalla hoidettua.

Heidi Himmanen, Viestintäviraston taajuusvalvonnan päällikkö

– Yleensä se on tahatonta. Voi olla esimerkiksi tv-vastaanottoantennin vahvistin, joka värähtelee eli rupeaa toimimaan lähettimenä. Jos matkaviestinoperaattorit eivät itse pysty selvittämään ongelmaa ja he epäilevät ulkoista häiriötä, he ottavat meihin yhteyttä, kertoo Viestintäviraston taajuusvalvonnan päällikkö Heidi Himmanen.

Signaalia tehostavat laitteet sallittuja vain operaattoreille

Joskus häiriön syynä voi olla myös matkaviestinverkkojen luvaton toistin, jonka kuluttaja on asentanut omin päin. Kotiin ei siis kannata eikä edes saa asentaa laitetta, joka tehostaa matkapuhelinsignaalia.

– Meille on koitunut niistä paljonkin ongelmia. Ne saattavat aiheuttaa häiriöitä matkaviestinverkoille, eivätkä niitä saa käyttää muut kuin operaattorit, Himmanen sanoo.

Myös matkapuhelinoperaattoreiden verkot voivat tahattomasti häiritä toisiaan. Sen sijaan piraattiradioita Viestintäviraston ei tarvitse liiemmin ratsata.

– Meille on tullut pari luvatonta FM-radioasemaa vuodessa, ja ne on saatu kyllä keskustelemalla hoidettua. Ne ovat yleensä epätietoisuudesta johtuneita, että ollaan vain lähetetty ilman lupaa. Nykyään luvan saa aika helposti, eikä se ole kovinkaan kallista.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Lapsiperheet

Miksi olen olemassa ja miksi sisko kävelee liian hitaasti?

20 + 2 syytä soittaa äidille tai isälle töihin

Puoli seitsemän

Samuli Edelmann edesmenneestä isästään: "Tänne minä jäin laulamaan hänen laulujaan"

Työllisyys

Keskusta ja kokoomus sopuun työllisyys- ja yrityspalveluista –sinisille malli ei kelpaa

A-studio

Rikosoikeusprofessori seksuaalisesta hyväksikäytöstä: Lasten kohdalla pitäisi tuomita useammin raiskauksena