Australialaisnainen on kiertänyt maailmaa puoli vuotta – toinen puoli jäljellä

Vuoden pituisella maailmanympärysmatkalla oleva 60-vuotias australialaisnainen todisti aluksi lähimmäisilleen selviytyvänsä yksin ajamalla Australian halki kahdessa viikossa. Julia saapui Kälviälle tapaamaan kirjeenvaihtoystävänsä.

Kotimaa
Arja Puumala ja Julia Bythell-Douglas
Arja Puumala ja Julia Bythell-DouglasKia-Frega Tyynismaa / Yle

Australian Pert Westernistä kotoisin oleva 60–vuotias kehitysvammaisten opettaja Julia Bythell-Douglas päätti pitää välivuoden ja matkustaa. Joulukuussa alkanut matka on vienyt naisen jo moniin paikkoihin. Kotimaan Melbournesta matka kulki Uuden-Seelannin ja Havaijin kautta Yhdysvaltoihin. Floridalaisessa hostellissa hän tapasi toisen reissunaisen, joka houkutteli Julian automatkalle mantereen halki San Franciscoon. Alaskassa hän otti elämässään ensimmäistä kertaa tuntumaa pakkaseen.

Etenkin Julian siskoa hirvitti päästää nainen yksin seikkailemaan maailmalle. Sisko rauhoittui vasta, kun Julia ajoi yksin Australian halki todistaen näin selviävänsä yksin reissun haasteista.

Vanhalla mantereella hän on vieraillut jo poikansa luona Englannissa sekä Ranskassa, Sveitsissä ja Saksassa. Lopulta tie toi naisen juhannusviikolla Keski-Pohjanmaalle Kälviälle. Julia Bythell-Douglas oli tutustunut 1990-luvun alussa Arja Puumalaan kansainvälisen kirjeenvaihtojärjestön kautta. Yhteydenpito hiipui yhdessä vaiheessa, mutta Facebook puhalsi uutta henkeä ystävyyteen.

Joulukuussa Arja sai Julielta yllättävän kysymyksen: Voisiko hän tulla käymään Kälviällä, sillä hän oli vuodenmittaisella virkavapaalla ja lähtenyt yksin maailmanympärysmatkalle.

– Juhannusaattona saunoimme suomalaiseen tapaan, olemme vierailleet Tyynelän tonttulassa ja Toivosen eläinpuistossa. Ohtakarin kalastajakylässä voisimme myös vierailla, suunnittelee Puumala.

Kotimajoituksessa enemmän irti matkasta

Arja Puumalalla on useita kirjeenvaihtoystäviä ympäri maailmaa, yhteydenpito ei ole rajoittunut pelkästään kirjoitteluun, vaan Arja on myös tavannut ystäviään. Hän muistaa vielä hyvin kuinka viestittely Julian kanssa alkoi parikymmentä vuotta takaperin.

– Kirjoittelimme perheistämme, ihan normaaleja keski-ikäisten naimisissa olevien naisten asioita.

Arja Puumalalla on itsekin kokemusta asumisesta reissussa kirjeenvaihtoystävän luona Kreikassa.

– Matkasta saa itse niin paljon enemmän irti kun asuu jonkun luona eikä ole hotellissa kartan kanssa. Se on aivan toinen maailma.

Julia Bythell-Douglasille toinen maailma on muussa ikkunoiden kolminkertaiset lasit. Yksinkertaisiin ikkunoihin tottuneelle australialaiselle sekin on ihmetyksen aihe. Julian suomalaisherkuksi on noussut punainen hera, keski- ja pohjoispohjalainen juhannus- eli makiajuusto. Tätäkään juustokeittoa tuskin normaali hotellituristi lautaselleen suomalaisravintolasta saisi.

Julia ei tapaa tarkkoja suunnitelmia tehdä, mutta sen verran on tiedossa, että seuraavaksi hän matkaa siskon luokse Brysseliin ja sen jälkeen Italiaan. Uuteen paikkaan saapuessaan rutiinit ovat samat, majapaikan löytämisen jälkeen hän hankkii maan puhelinliittymän ja selvittää mistä löytyvät pankkiautomaatti ja ruokakauppa.

Yhden tavoitteen hän on matkalleen asettanut. Englannista hän aikoo hankkia siellä syntyneen isoisänsä syntymätodistuksen.