Pakotteet jakavat Viron ja Suomen pääministerien mielipiteitä

Alexander Stubb ei usko, että Venäjää vastaan kohdistetaan lähitulevaisuudessa kolmannen vaiheen pakotteita. Viron pääministeri Taavi Rõivas taas kiristäisi sanktioita, jos Venäjä ei ala liennytystoimiin.

Kotimaa
Alexander Stubb ja Taavi Rõivas tapasivat Tallinnassa maanantaina.
Alexander Stubb ja Taavi Rõivas tapasivat Tallinnassa maanantaina.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ensimmäisellä ulkomaanvierailullaan Virossa oleva pääministeri Alexander Stubb (kok.) on keskustellut kollegansa Taavi Rõivaksen kanssa muun muassa Itä-Ukrainan kriisiin liittyvästä turvallisuuspolitiikasta.

Venäjälle asetettu takaraja Itä-Ukrainan separatistien kuriin saamiseksi umpeutuu tänään maanantaina. Euroopan unioni on uhannut kiristää Venäjän-vastaisia pakotteitaan, jos maa ei suostu estämään taistelijoiden ja aseiden liikkumista Ukrainan rajalla.

Stubbin vierailua seurannut Yle Uutisten toimittaja Ville Kolari kertoo, että pääministerit ovat pakotteista eri linjoilla.

– Rõivas oli sitä mieltä, että sanktioita on ehdottomasti kiristettävä. Stubb taas uskoo, että sanktioista puhuminen toimii painostuskeinona. Hänestä sanktioiden kolmanteen vaiheeseen meneminen on kuitenkin kovempi toimenpide, joka ei ainakaan nyt vielä ole lähipiirissä, Kolari kertoo.

Kaasuputki nyt keskiössä

Pääministerit keskustelivat myös talous- ja energiapolitiikasta. Ministereiden mukaan paukut pistetään nyt maiden välisen kaasuputken rakentamiseen. Sen rakentamista aiotaan kiirehtiä.

LNG-terminaalit sen sijaan aiotaan rakentaa markkinaehtoisesti. EU näytti aiemmin maiden väliselle kaasuputkelle vihreää valoa, mutta viimeksi suunnittelulistalla ollut kahden kaasuterminaalin malli ei kelvannut EU:lle.

Alun perin terminaali oli määrä rakentaa Suomeen tai Viroon, mutta maat eivät päässeet asiasta yhteisymmärrykseen. Ne esittivät kahta pienempää terminaalia molempiin maihin.