Alkoholisti-Heikki ruotsalaisessa lastenkirjassa ärsyttää – isoäiti ilmoittanut syrjintäasiamiehelle

Heikki on toisen polven ruotsinsuomalainen työvoimasiirtolainen, joka on työkyvyttömyyseläkkeellä, juo joskus vähän liikaa ja kannattaa tukholmalaista Hammarbyn jalkapallojoukkuetta.

Ulkomaat
Nettisivu-kaappaus.
aftonbladet.se / Yle

Lasten kuvakirjassa alkoholisti-Heikki makaa pensaassa vieressään pussillinen kaljaa. Piirroksen on tehnyt tunnettu ruotsalainen kuvittaja Gunna Grähs. Ruotsissa asuva suomalaistaustainen Sirpa Lamminpää on tehnyt kirjasta ilmoituksen syrjintäasiamiehelle.

– En halua, että lapsenlapseni pitävät tätä kirjaa käsissään, Sirpa Lamminpää, 69, sanoo sanomalehti Aftonbladetissa (siirryt toiseen palveluun).

Sirpa Lamminpää muutti Helsingistä Tukholmaan vuonna 1976. Hänen kolmannen lapsenlapsensa on määrä syntyä Ruotsissa kahden viikon kuluttua. Hän on kyllästynyt ruotsalaisten kuvaan suomalaisista alkoholisteina ja riidanhaastajina.

– Se ei tunnu hyvältä. Ajattele, jos omat esi-isäsi kuvattaisiin näin, Lamminpää huomauttaa Aftonbladetin toimittajalle.

"Saako kansanryhmän kuvata alkoholisteiksi?"

Sirpa Lamminpää on tehnyt syrjintäasiamiehelle ilmoituksen Gunna Grähsin kirjasta Dino och lilla Kurren.

– En voi ymmärtää, että tämä kirja on hyväksytty tarkastuksessa lastenkirjaksi. Voiko kansanryhmää kuvata alkoholisteiksi lastenkirjassa ilman, että kukaan reagoi? Lamminpää kirjoittaa syrjintäasiamiehelle.

Kuvittaja Gunna Grähs kertoo, että hän pitää Heikkiä ruotsalaisena. Heikki on toisen polven ruotsinsuomalainen työvoimasiirtolainen, joka on työkyvyttömyyseläkkeellä, juo joskus vähän liikaa ja kannattaa tukholmalaista Hammarbyn jalkapallojoukkuetta. Hammarbyn fanit ovat sekaantuneet useisiin väkivaltaisiin yhteenottoihin otteluissa.

– Ehkä hän on suuttunut siitä, että lastenkirjassa ylipäätään on kaljaveikko. Vain yksi asia tekee hänestä suomalaisen, ja se on nimi. Minun silmissäni kyse on yhteiskuntaluokasta ennemmin kuin kansallisuudesta, Gunna Grähs sanoo Aftonbladetissa.

Sirpa Lamminpää on kirjoittanut kirjan kustantajalle ja Gunna Grähsille, että pitää suomalaisten kuvaamista alkoholisteina sopimattomana, mutta ei ole saanut minkäänlaista vastausta.

"Känni on kansainvälistä"

Kuvittaja Gunna Grähs on tunnettu ja moneen kertaan palkittu Ruotsissa. Hän on kuvittanut lastenkirjoja vuodesta 1982. Hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Håkan Jaenssonin ja Arne Norlinin kanssa.

– Tottahan suomalaisista on vanha kuva, jossa he ovat puukolla aseistautuneita alkoholisteja, mutta kysymys on, kuinka aktiivinen kuva on nykypäivän elokuvissa ja romaaneissa? Grähs pohtii.

– En haluaisi elää ilman Kaurismäen elokuvia, Alakosken romaaneja ja haluan voida kuvata kaljaveikkoa, vaikka hänen nimensä olisi Heikki, Grähs sanoo.

Lamminpää on sitä mieltä, että Grähsin alkoholistin nimeksi sopisi Roger.

– Kaikkihan tietävät, että suomalaiset juovat. Niin ruotsalaisetkin tekevät. Sitä ei vain kuvata lastenkirjoissa, Lamminpää huomauttaa.

– Känni on kansainvälistä, ja ruotsalaisetkin kuuluvat vodkavyöhykkeeseen, Grähs kuittaa.