Tutkijat etsintäkuuluttivat harvinaisen kalan sosiaalisessa mediassa

Metsähallitus etsii harvinaista meriharjusta poikkeuksellisella tavalla. Kalasta on annettu etsintäkuulutus sosiaalisessa mediassa. Meriharjuksesta kaivataan kipeästi havaintoja, sillä pelastusoperaation tavoitteena on elvyttää meriharjuskanta ja laatia kannanhoitosuunnitelma.

harjus
Kalastajavene Perämerellä
Suomen lohikiintiö on täyttymässä tältä vuodelta Pohjanlahdella.Riikka Rautiainen / Yle

Meriharjuksen etsintäkuulutus leviää sosiaalisessa mediassa. Ilmoitus jätettiin suosituimpiin sosiaalisen median palveluihin viime torstaina. Ilmoituksen näki hetkessä kymmenentuhatta ihmistä.

Etsintäkuulutus liittyy siihen, että Pohjoisella Selkämerellä, Merenkurkussa ja Perämerellä menneinä vuosikymmeninä yleisenä esiintynyt merikutuinen harjus on taantunut huomaamatta sukupuuton partaalle.

Meriharjus äärimmäisen uhanalainen

Pohjanlahden rannikkoalueilla vielä 1950–60-luvuilla paikoin runsaanakin tunnettu ja virkistyskalastajien suosima merikutuinen harjus on hävinnyt lähes kokonaan useimmilta Suomen puoleisilta esiintymisalueiltaan.

Uusimmassa Suomen lajien uhanalaisuuden luokittelussa harjuksen merikannat on luokiteltu äärimmäisen uhanalaisiksi. Pohjanlahden meriharjuksen ainutlaatuisuutta korostaa sekin, ettei missään muualla tiedetä olevan murtovedessä lisääntyviä harjuksia.

Meriharjuksen pelastusoperaatio käynnistyi kesäkuun alussa. Tämän vuoden aikana kootaan kirjallisuuteen ja haastatteluihin perustuva katsaus meriharjuskannan tilasta. Ensi keväänä laaditaan hoitosuunnitelma, jossa määritellään tavoitteet ja toimenpiteet harjuskannan elvyttämiseksi.

Hankkeesta vastaa Metsähallitus. Hankekumppaneita ovat Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos sekä mm. Norrbottenin lääninhallitus Ruotsissa.

Lisäksi työhön osallistuvat mahdollisuuksiensa mukaan mm. rannikon ely-keskusten kalatalousyksiköt, Kalatalouden Keskusliitto, ammatti- ja vapaa-ajankalastajien järjestöt sekä paikalliset kalastusalueet ja muut toimijat.