Pääsyliput jakavat MM-kisariehan kahtia Brasiliassa

Eliitti juhlii stadioneilla ja valtaväestö televisioiden ääressä. MM-otteluiden lipuista brasilialaisille on mennyt alle kaksi kolmannesta.

urheilu
Brasilialaisia jalkapallofaneja.
Brasilialaiset seuraavat tiiviisti maajoukkueensa otteluita kerääntyen baareihin.Heidi Lipsanen / Yle

Rio de Janeiron metro pursuaa jalkapallofaneja tunti ennen Kolumbian ja Uruguayn kohtaamista Maracanã-stadionilla. Brasilialaiset juhlivat juuri saavutettua voittoaan Chileä vastaan hakkaamalla metron kattoa ja hoilottamalla pilalauluja häviäjästä. Ilmassa on suuren kansanjuhlan tuntua, johon tungoksen ulkomaalaiset jalkapalloturistit innolla osallistuvat.

Brasilialaiset ovat tähän asti olleet tyytyväisiä MM-kisajärjestelyihin.

– Kaikki on sujunut rauhallisesti ja turvallisuus on taattu, kertoo pienen poikansa kanssa otteluun matkaava Rodrigo Lenz.

Stadionit ovat toimineet kiitettävästi varsin vaarattomia teknisiä ongelmia lukuun ottamatta. Poliisi on tyrehdyttänyt alkuunsa pieniksi jääneet kisavastaiset mielenosoitukset, ajoittain aggressiivisestikin.

Stadioneiden yleisö hyväosaisia brasilialaisia

MM-kisahuuma on vallannut isäntämaan pikkuhiljaa maajoukkueen edetessä ontuen kohti Brasilian mahdollista kuudetta maailmanmestaruutta. Keltapaitojen pelatessa virastot ja kaupat sulkevat ja ihmiset kokoontuvat kapakoihin kannustamaan joukkuettaan.

Niin Rio de Janeiron kukkuloiden faveloissa kuin Copacabanan baareissa torvet soivat ja ilotulitteet paukkuvat pallon liitäessä vastustajan maaliin. Televisioiden ääressä koko kansa pääsee osallistumaan MM-kisariehaan.

Stadioneilla Brasilian sosiaalisesti jakautunut todellisuus pistää sitäkin selvemmin silmään. Mineirão-stadionilla Belo Horizontessa pelatussa Brasilia–Chile-ottelussa penkeillä istui tutkitusti maan valkoinen eliitti.

Arvostetun Folha de São Paulo -sanomalehden teettämän kyselyn mukaan 67 % stadionin yleisöstä kutsui itseään valkoisiksi ja 90 % sanoi kuuluvansa eliittiin tai ylempään keskiluokkaan. Yhteiskunnassa parempiosaisia on 15,5 %, ja Brasilian koko väestöstä 47,7 % on valkoihoisia. Sama malli on toistunut muissa MM-kisapeleissä.

Viidenteen päivään kesäkuuta mennessä FIFA oli myynyt yhteensä liki kolme miljoonaa lippua kaikkiin MM-kisaotteluihin, joista brasilialaiset olivat ostaneet 60 %. Alkulohkon halvimmat liput maksoivat 90 dollaria, neljänneslohkon peleistä saa pulittaa vähintään 110 dollaria, ja loppuotteluun pääsee halvimmillaan 440 dollarilla.

Lipuista taistelevat ne, joilla niihin on varaa. Brasiliassa minimipalkka on 329 dollaria.

Tunnelmassa toivomisen varaa

Metro lähestyy Maracanãn asemaa. Otteluun suuntaava paikallisen Flamengo-seuran paitaan pukeutunut Leonardo Mello ennustaa MM-kisakokemusta toisenlaiseksi jalkapalloelämykseksi.

– MM-kisoihin saapuu pelkkiä perheitä, Leonardo toteaa.

– Paikallisten seurojen, Flamengon, Fluminensen, Botafogon tai Vasco da Gaman peleissä yleisö fanittaa niin että koko stadion tärisee. Tämä kokemus tulee olemaan erilainen, hän jatkaa ja kiiruhtaa ohi poliisimuurin kohti Rion legendaarista jalkapallopyhättöä.

Illan matsin tunnelman pelastavat tuhannet innostuneet kolumbialaisfanit.

Periksiantamattomat latinofanit stadionille ilman lippuja

Otteluihin haikailevat jalkapallofanit etenkin muista Etelä-Amerikan maista ovat ajoittain työllistäneet Rion poliisia. Kun Chile pelasi Maracanãlla Espanjaa vastaan, 200 liputonta chileläisfania pyrki pakolla sisään stadionin mediakeskuksen kautta. Osa heistä pidätettiin ja häädettiin maasta.

Myös satakunta laitonta myyjää on jäänyt Riossa kiinni lippujen jälleenmyynnistä, suurin osa heistä Maracanãn edustalla.

Poliisi on reagoinut välikohtauksiin siirtämällä ensimmäistä lippujentarkastuspistettä kauemmaksi stadionin sisäänkäynniltä ja vahvistamalla voimiaan. Kolumbia–Uruguay-otteluun kiiruhtavat joutuivat näyttämään lippua neljälle rivistölle poliiseja.

– Alussa poliiseja oli stadionin ympärillä 2 500. Välierävaiheessa määrää on nostettu neljään tuhanteen, kertoo everstiluutnantti Claudio Costa Rion sotilaspoliisista.

Reppumatkailijoille kelpaa katujen kisarieha

Kun Brasilian valtaväestö seuraa kisoja kotien ja baarien televisiomonitoreista, pienellä budjetilla paikalle saapuneet eteläamerikkalaiset reppumatkaajat kokoontuvat Copacabanan FIFA Fan Fest -alueen jättimäisen näytön eteen pelien ajaksi. Niillä, joilla ei ole varaa kalliisiin hotellihuoneisiin, yöpyvät joko rannan valkoisella hiekalla tai Rion linja-autoaseman kisoja varten koristellussa oleskelutilassa.

Kuudelta aamulla lattialla kuorsaa kolmisenkymmentä Meksikon, Chilen, Argentiinan ja Chilen väreihin pukeutunutta fania reppujensa päällä. Argentiinalainen Carlos Obaltamaloa on hereillä. Hän yöpyy asemalla jo seitsemättä vuorokautta ja elää seitsemällä eurolla päivässä.

– Minulla ei ole lippua, eivätkä liput minua oikeastaan kiinnostakaan, Carlos sanoo.

– Juhlat stadionin ulkopuolella ovat minulle tarpeeksi merkittävä kisaelämys, hän jatkaa hymyillen ja kertoo olevansa onnellinen.

Vähin varoin matkailu ei ole kuitenkaan haasteetonta FIFAn jalkapallon MM-kisojen Rio de Janeirossa. Seuraavan päivän aamun lehdessä kerrotaan, että latinofanit on ajettu ulos linja-autoasemalta.

Heidi Lipsanen
Rio de Janeiro
Twitter: @HLipsanen