Suomalaiset löysivät harvinaisen avaruuskiven Kuolasta – "Hän alkoi tanssia ja huutaa"

Kuolan niemimaan ensimmäisen meteoriitin löytyminen on julkistettu kansainvälisessä Asteroids, Comets and Meteors -kokouksessa.

Ulkomaat
Kuolan tulipallo lentää taivaalla.
Tähtiharrastaja ja fysiikan opettaja Asko Aikkila sai videoitua Kuolan tulipallon 19.4. 2014 Kuusamossa. Kuvaa on käsitelty yksityiskohtien erottumiseksi.Asko Aikkila / Ursan tulipallotyöryhmä

Kuolan niemimaalta on löydetty harvinainen avaruuskivi. Se löytyi suomalaisten tutkijoiden havaintojen ja laskelmien perusteella. Kyseessä on ensimmäinen Kuolan niemimaalta koskaan löytynyt meteoriitti.

– Kuolan tulipallo on harvinaisuus. Se on yksi vain 22 tapauksesta, joissa on ollut mahdollista määrittää pudonneen avaruuskiven rata aurinkokunnassa ennen sen törmäystä Maan ilmakehään, tutkija Maria Gritsevich Geodeettiselta laitokselta kertoo.

Suuri Kuolan niemimaan yllä lentänyt tulipallo havaittiin Pohjois-Suomessa 19. huhtikuuta. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tulipallotyöryhmän (siirryt toiseen palveluun) havainnot ja putoamisalueen tarkka laskenta johtivat tutkijat meteoriitin jäljille.

Meteoroidi painoi yli puoli tonnia

Sydänyön taivaalla kiitänyt kirkas tulipallo näkyi Suomessa ensisijaisesti Lapissa. Se näytti sadan kilometrin etäisyydeltä huomattavasti kirkkaammalta kuin täysikuu.

Ursan tulipallotyöryhmän matemaatikko Esko Lyytinen onnistui laskemaan meteoriitin tarkan putoamispaikan. Laskelmat perustuivat useisiin eri kamerahavaintoihin Suomessa ja Murmanskissa kuvattuun videoon.

Tulipallotyöryhmä arvioi avaruudessa vaeltaneen meteoroidin kooksi aluksi noin 100 kiloa, mutta kappale osoittautui kookkaammaksi mallinnuksen edetessä.

– Alkoi näyttää siltä, että Kuolan yllä maapalloon osui peräti 500 kilon eli puolen tonnin meteoroidi, Esko Lyytinen kertoo.

– Suuri osa siitä tuhoutui ilmakehässä, ja kappale hajosi lentoradan varrella.

Putoamispaikaksi tarkentui kapea alue sata kilometriä Murmanskista länteen Venäjän ja Norjan rajan tuntumassa lähellä Petsamoa.

Ursan tulipallotyöryhmän jäsenet, tutkijat Tomas Kohout Helsingin yliopiston fysiikan laitokselta sekä Maria Gritsevich Geodeettiselta laitokselta organisoivat etsintäretken putoamisalueelle. Siihen osallistui myös Venäjän Uralin federaatioyliopiston tutkijoita.

"En ollut uskoa löytöä todeksi"

Etsintäryhmässä mukana ollut venäläinen tähtiharrastaja Nikolai Kruglikov havaitsi ensimmäisen, 120 grammaa painaneen avaruuskiven metsätiellä.

– Olimme tehneet etsintöjä kymmenen tuntia päivässä. Toisen päivän lopulla olin aivan uuvuksissa ja ehdotin, että ajamme etsintäalueen toiseen päähän, Tomas Kohout muistelee.

– Menomatkalla aurinko paistoi suoraan silmiin, emmekä nähneet tiellä mitään, mutta paluumatkalla tilanne oli toinen.

Kruglikov näki tiellä jotakin, pysäytti auton ja meni katsomaan sitä tarkemmin.

– Yhtäkkiä hän alkoi tanssia ja huutaa. En ollut ensin uskoa todeksi löytöä, mutta sitten tarkistin kiven koostumuksen mittalaitteistolla, Kohout kertoo.

– Sen ympärillä oli tuore sulamiskuori, ja sen koostumus kertoi uudesta maapallolle pudonneesta meteoriitista.

Alueelta löytyi toinenkin kivi

Toinen 48 grammaa painanut kivi löytyi seuraavana päivänä. Meteoriitti on nimetty Annamaksi löytöpaikan lähellä sijaitsevan joen mukaan. Annaman kappaleita on pudonnut alueelle todennäköisesti vielä lisää, mutta soinen metsämaasto vaikeuttaa etsintää.

Löydetyt meteoriitit ovat paljastuneet laboratoriotutkimuksissa yleisiksi kondriittityypin kivimeteoriiteiksi. Gritsevich ja Kohout mittasivat niiden tiheyden ja huokoisuuden Helsingin yliopistolla.

– Tieto siitä, mistä meteoriitti on peräisin, auttaa ymmärtämään paremmin aurinkokunnan muodostumista ja kehitystä, tutkija Maria Gritsevich toteaa.

Viisipäiväinen tutkimusmatka Kuolaan tehtiin toukokuun lopulla. Kuolan niemimaan ensimmäisen meteoriitin löytyminen on julkistettu tiistaina kansainvälisessä Asteroids, Comets and Meteors -kokouksessa.

Korjaus 8.7. - Tutkija Maria Gritsevich työskentelee valtion Geodeettisella laitoksella, ei Helsingin yliopistossa.