Aku Hirviniemi ja Janne Kataja ostivat lehmän huutokaupasta

Janne Kataja ja Aku Hirviniemi ovat siirtyneet valioluokan vasikkabisnekseen. Neljän hengen miesporukka on hankkinut jo kaksi vasikkaa Ophelian ja aivan hiljattain Lobeltan Lopelta. Varsinkin Janne Kataja on erittäin innostunut lehmäroduista ja laadukkaasta alkiotuotannosta.

viihde
Janne Kataja ja Aku Hirviniemi ovat perustaneet omistamalleen vasikalle ja tuleville vasikoille Team Ophelian. Kuvassa miehet ja vasikka.
Janne Kataja ja Aku Hirviniemi ovat perustaneet omistamalleen vasikalle ja tuleville vasikoille Team Ophelian. Miehet aikovat hankkia vasikan kaikista Suomessa olevista lehmäroduista.Tuukka Kiviranta

Kataja ja Hirviniemi ostivat helmikuussa Päivölän tilalla syntyneen ayrshirevasikka Ophelian yhdessä metsäkeskuksen projektipäällikön Juha Viirimäen ja Sarkamessujen toimitusjohtajan Sami Yli-Huumon kanssa. Myöhemmin Ophelian omistajien joukkoon on liittynyt myös_ Pöyrööt_-sarjakuvan tekijät Arttu ja Liisa Seppälä. Miehet sattuivat olemaan huutokaupassa, jossa huudettiin lehmiä.

– Siinä sitten ihmeteltiin, että miksi lehmiä yleensä huutokaupataan, että onko niissä todella eroja. Mikä ettei, ajattelin Sulo Vilénin tyyliin, mutta sillä ehdolla, että etsimme parasta mahdollista lehmää, Janne Kataja kuvailee ensi-innostustaan. Hän kertoo hauskasti, miten Aku Hirviniemi oli ihmetellyt, että, "mitä hemmettiä me tehdään lehmällä".

– Huutamamme Ophelia oli vasikaksi arvokas, 4 000 euroa, mutta jaoimme kulut keskenämme. Jokaisella lehmällä on oma kumminsa sekä tukena myös yrityskummi. Uusin hankinta on holstein-rotuinen Lobelta, hankittu tietysti Lopelta. Vasikan kummi on Vappu Pimiä.

"Lehmät ovat mukavia lemmikkejä"

Janne Kataja sanoo, että heillä on korkeat kriteerit hankkia lupaavia vasikoita, joista kasvaa myöhemmin lehmä alkiontuotantoon. Vasikan saa jo 800 eurolla. Hän luettelee kaikki Suomessa tavattavat karjarodut kyyttöjä myöten. Team Ophelia aikoo hankkia jokaisesta rodusta yhden huippuyksilön. Syksyllä on ensimmäisten alkioiden tuotannon vuoro Ophelialta.

– Onhan siinä riski ostaa vasikoita, mutta ainakin tämä Ophelia on sukujuuriltaan ihan huippu ja näkymä on hyvä. Näin kaupunkilaisurbaaneina poikina haluamme tukea maatalouden toimialaa. Kotimainen maitotuotanto on tärkeä ja sitä paitsi lehmät ovat mukavia lemmikkejä. Ne ovat karismaattisia, meidän talli on oodi lehmille, Kataja innostuu puhumaan kuin "maitotyttö".

Pöyrööt-sarjakuvan tekijät ovat tehneet Opheliasta sarjakuvakirjan, joka julkaistaan Okra-maatalousnäyttelyssä Oripäässä keskiviikkona. Tarinassa Ophelia on karannut Katajalta ja Hirviniemeltä. Miesten molemmat vasikat mittelevät näyttelyn kauneimman tittelistä Okra-messuilla.