1. yle.fi
  2. Uutiset

Kesäkuun lopun keskilämpötila mittaushistorian viilein

Ilmatieteen laitos kertoo, että keskilämpötila kesäkuun puolivälistä kuun loppuun oli monella mittausasemalla mittaushistorian viilein. Koko kuukauden keskilämpötila oli vain pari astetta alle keskiarvon.

Kotimaan uutiset
Yleisöä koleassa säässä.
Yleisöä koleassa säässä Tuska-festivaaleilla Helsingissä 29. kesäkuuta.Mikko Stig / Lehtikuva

Ilmatieteen laitoksen mukaan kesäkuun loppupuoli oli keskimääräistä koleampi. Suuressa osassa maata kuukauden keskilämpötila jäi tavanomaista alemmaksi, silti koko kuun mittaustulosten valossa kesäkuu ei ollut harvinainen kylmä.

Kesäkuun keskilämpötila Suomessa vaihteli Etelä-Suomen hieman alle 15 asteesta Pohjois-Lapin vajaaseen 8 asteeseen.

Vaikka kylmää kesäkuuta on päivitelty paljon, koko kuun keskilämpötila jäi suuressa osassa maata vain pari astetta pitkän ajan keskiarvojen alapuolelle. Pohjois-Lapissa kesäkuun keskilämpötila oli normaali.

Kuukauden loppupuoli mittaushistorian viilein

Kesäkuun loppu oli koko maassa poikkeuksellisen kolea. Keskilämpötila kesäkuun puolivälistä kuun loppuun oli monella mittausasemalla vuodesta 1961 alkaneen mittaushistorian viilein.

Ainoastaan paikoin kesäkuun vuoden 1982 loppupuoli ja Lapin lämpötilat kesäkuun lopussa vuonna 1977 olivat viileämpiä.

Kesäkuun kylmin päivä koettiin 17.6., jolloin päivän ylin lämpötila jäi koko maassa alle 13 asteen. Maan itäosassa mitattiin tuolloin vain 5–10 astetta. Kuukauden alin lämpötila oli Enontekiössä Saanatunturilla samana päivänä mitattu –6,2 astetta. Kolea pohjoisvirtaus aiheutti kyseisenä päivänä lumisateita aina etelärannikolle asti.

Hellepäivien määrä puolet tavanomaisesta

Hellepäivien määrä jäi kesäkuussa neljään, kun tavanomainen kesäkuun hellepäivien määrä on kahdeksan.

Kesäkuun alku oli kuitenkin koko Suomessa lämmin ja jopa paikoitellen helteinen. Kesäkuun lämpöpiikki 30,5 astetta koettiin Liperin Tuiskavanluodolla 6.6.

Lue seuraavaksi