1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ulosotto

Vasaran alle joutuneet omakotitalot heijastuvat asuntokauppaan Oulussa

Ulosottoon menneiden asuntojen määrät ovat nousseet viime vuosina koko maassa, mutta Oulussa kehitys on ollut omaa luokkaansa.

ulosotto
Kyltti huutokaupasta.
Osa ulosottoon menneistä asunnoista menee perinteiseen tapaan vasaran alle eli pakkohuutokauppaan. Välittäjien kautta myytävistä asunnoista ei ulosottotausta äkkiseltään näy välttämättä mitenkään. Yle

Viime vuosien raju nousu ulosmitattujen asuntojen määrässä Oulun seudun ulosottoviraston alueella heijastuu asuntokauppaan varsinkin Oulussa.

Pelkästään viime vuonna Oulun seudun ulosottovirasto ulosmittasi 540 asuntoa. Ulosottoon menneiden asuntojen määrät ovat nousseet viime vuosina koko maassa, mutta Oulussa kehitys on ollut ihan omaa luokkaansa.

Ulosmitattujen asuntojen määrä nousi vuodesta 2010 vuoteen 2013 verrattuna Oulun seudun ulosottoviraston alueella yli 50 prosenttia, kun samaan aikaan koko maassa nousu oli vain puolet siitä. Pääosin on kyse omakotitaloista ja ilmiö kiteytyy Ouluun ja sen ympäristöön.

Oulun ulosottobuumin erityispiirteenä on pääosin asuntorakenteesta heijastuva suuri omakotitalojen määrä. Koko maassa neljän edellisen vuoden aikana ulosmitatuista asunnoista 40 prosenttia oli kiinteistöjä ja 60 prosenttia asunto-osakkeita. Oulun seudun ulosottoviraston toimialueella kiinteistöjä oli yli 80 prosenttia ja asunto-osakkeita vain alle 20 prosenttia.

Nyt kehitys vaikuttaisi olevan tasaantumassa. Tänä vuonna on ulosottoviraston realisoitavaksi tullut vasta runsaat 200 asuntoa.

Ict-alan rakennemuutos taustalla

– Nokian ja muutaman muunkin ison työllistäjän poistuminen alueelta vaikuttaa. Oulun alueella rakennettiin takavuosina aika paljon isoja ja kalliita taloja. Sitten kun meni työpaikka alta, tuli maksuvaikeuksia, kiteyttää tapahtumien kulkua oululainen kiinteistönvälitysyrittäjä Riitta Snellman Kiinteistömaailmasta.

Ilmiö vaikuttaisi tänä vuonna olevan jo tasaantumassa, mutta pelkästään neljän edellisen aikana Oulun seudun ulosottoviraston kautta realisointiin on mennyt runsaat 1800 asuntoa. Se ei voi olla vaikuttamatta alueen asuntomarkkinoihin.

– Kyllä se myyntipaine saattaa olla hieman kovempi ja tietysti myyntiaika pyrkii olemaan vähän lyhyempi kuin muuten, arvioi johtava kihlakunnanvouti Reijo Junkkari Oulun seudun ulosottovirastosta.

Eihän ostajalle nyt ensimmäisenä sanota, että tämä on ulosmitattu asunto.

Riitta Snellman

Runsas ulosottoon menneiden asuntojen määrä heijastuu Oulun alueella siten, että asuntojenhinnat eivät ole normaalisti jatkaneet nousuaan.

– Omakotitalopuolella on tultu hienoisesti alaskin päin, sanoo Snellman.

Ulosottotausta ei näy aina päällepäin

Osa ulosottoviraston kautta kulkevista asunnoista pakkohuutokaupataan. Osa menee voudin kautta välittäjälle ja osa myyjän kautta suoraan, niin että vouti on kuitenkin osapuolena hyväksymässä kauppaa. Äkikseltään ei välttämättä huomaa että kyse on ulosmitattavasta omaisuudesta.

– Eihän ostajalle nyt ensimmäisenä sanota, että tämä on ulosmitattu asunto. Tarjouksen käsittelyaika on kuitenkin pidempi ja ostajalla on mahdollisuus vetäytyä vielä siinä vaiheessa kun tarjousta tehdään, kertoo Snellman.

Vastaavaa on Oulussa koettu edellisen suuren laman aikaan.

– Kyllä pitää mennä sinne 1990-luvun alkupuolelle saakka, linjaa Junkkari.

Kiinteistövälittäjien näkemyksen mukaan tällä kertaa päästiin kuitenkin paljonkin helpommalla kuin parikymmentä vuotta sitten.

Oulun seutu/
Ulosmitatut

Asunto-osakkeet

Kiinteistöt

2010

62

290

2011

69

411

2012

91

362

2013

108

432

Yhteensä

330

1495

Koko maa/
Ulosmitatut

Asunto-osakkeet

Kiinteistöt

2010

7349

5889

2011

8244

5876

2012

9340

6426

2013

10420

5979

Yhteensä

35353

24170

Tilastot: Oulun seudun ulosottovirasto

Lue seuraavaksi