Eritrean presidentistä tehtiin rikosilmoitus Ruotsissa

Ilmoituksen tekivät Eritreassa vangittuna olevan toimittaja Dawit Isaakin asianajajat. Ilmoitus testaa uutta lakia, jonka mukaan ruotsalaiset tuomioistuimet voivat ottaa puitavakseen rikoksia ihmisyyttä vastaan tekijästä ja tekopaikasta riippumatta.

Ulkomaat

Eritreassa vangittuna olevan ruotsalais-eritrealaisen toimittajan Dawit Isaakin asianajajat ovat tehneet rikosilmoituksen Eritrean presidentistä Isaias Afewerkistä sekä kolmesta ministeristä ja presidentin neuvonantajasta.

Asianajajat syyttävät heitä rikoksista ihmisyyttä vastaan, kidutuksesta ja katoamisesta.

Ilmoitus jätettiin, kun Ruotsissa astui tiistaina voimaan uusi laki rikoksista ihmisyyttä vastaan. Sen mukaan ruotsalaiset tuomioistuimet voivat ottaa punnitakseen rikoksia ihmisyyttä vastaan riippumatta siitä, kuka ne on tehnyt ja missä.

Poliisi-ilmoitus tarkoittaa, että viranomaiset voivat ryhtyä toimiin ilmoituksessa mainittuja henkilöitä vastaan, jos nämä tulevat Ruotsiin.

Afewerkin neuvonantaja Yemane Gebread on vieraillut useita kertoja Ruotsissa, sanoo Toimittajat ilman rajoja -järjestön Ruotsin-puheenjohtaja Jonathan Lundqvist.

Dawit on syntynyt Eritreassa, mutta hän tuli pakolaisena Ruotsiin vuonna 1987 ja sai viisi vuotta myöhemmin maan kansalaisuuden. Hän säilytti myös kotimaansa kansalaisuuden.

Kun Eritrea itsenäistyi, Dawit palasi kotimaahansa ja ryhtyi riippumattoman Setit-lehden toimittajaksi ja osakkaaksi. Konfliktin Etiopian kanssa puhjettua uudelleen Dawit palasi perheineen Ruotsiin, mutta matkusti vuonna 2001 jälleen Eritreaan.

Hänet pidätettiin samana vuonna yhdessä useiden muiden toimittajien sekä poliitikkojen kanssa, kun riippumattomissa lehdissä oli julkaistu artikkeleita, demokraattisia uudistuksia vaatineista poliitikoista.

Ketään pidätetyistä ei ole asetettu virallisesti syytteeseen, sanoo Dawitin vapauttamisen puolesta kampanjoiva nettisivusto. Sen mukaan ruotsalaiset viranomaiset tai kansainväliset järjestöt eivät ole päässet tapaamaan Dawitia.