Mikä olisi sopiva eläkeikä?

Työssä pitäisi viettää aikuiselämästä kaksi kolmannesta ja eläkkeellä kolmannes. Jos nyt määriteltäisiin, että eläkeikä on keskimääräinen elinajan odote, vanhuuseläkeikä olisi nykyisin 76 vuotta. Mikä olisi sopiva eläkeikä ja millä perusteella? Mitä hyötyä tai haittaa eläkeiän nostamisella saavutettaisiin?

Osallistu
Mies hitsaa.
Jarkko Riikonen / Yle

1960-luvun alussa, kun suunniteltiin 65 vuoden vanhuuseläkeikää, se määritettiin vastasyntyneen poikalapsen eliniäksi, sanoo yliaktuaari Markus Rapo Tilastokeskuksesta.

- Jos ajatellaan valtiontalouden näkökulmasta, pelkkä eläkeiän nousu ei yksistään tuo helpotusta, kyllä edellytysten siihen että ihmiset voivat, haluavat ja jaksavat olla töissä kauemmin, pitää ensin olla kunnossa. 50-60-vuotiaiden työttömien työllistäminen on nykyisin vaikeaa.

Rapo ei esitä 76 vuoden eläkeikää, mutta ihmettelee, miksi eläkeiän nosto ja eläkeleikkurit esitetään vasta nyt. 1960-luvulla eläkeläisiä oli 300 000, nyt reippaasti yli miljoona. Hän arvioi, että taloudellisen huoltosuhteen heikkeneminen on vauhdittanut keskustelua eläkeiän nostamisesta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.