"Katsastuslakiuudistus on kaksipiippuinen juttu"

Ensimmäiset katsatusasemat ovat saaneet uuden lain mukaisen toimiluvan. Uusi katsastuslaki pyrkii hillitsemään katsastushintojen nousua, parantamaan palveluiden saatavuutta ja katsastuksen laatua, mutta yrittäjän mielestä se on monella tapaa ristiriitainen.

Kotimaa
Katsastusmies Ari Sirviö tarkastaa auton kuntoa.
Kalle Heikkinen / Yle

Heinäkuun alussa astui voimaan uusi katsastuslaki, joka lieventää muun muassa alan tiukkoja riippumattomuusvaatimuksia. Tätä nykyä katsastuksen ja auton huollon voi saada saman katon alta. Lisäksi uusi laki mahdollistaa toimilupien myöntämisen erikseen kevyen ja raskaan kaluston katsastuksille. Aiemmin vaadittiin valmiudet molempien ajoneuvojen katsastamiseen. Jatkossa katsastuksen jälkitarkastuksen voi suorittaa millä asemalla tahansa.

Ensimmäiset uuden katastustoimilupalain mukaiset paikat ovat aloittaneet toimintansa Urjalassa ja Helsingissä. Heinäkuun ensimmäisellä viikolla uuden toimiluvan saavat myös asemat Hämeenlinnassa, Lahdessa ja Mikkelissä. Muutama uusi yrittäjä on hakenut lupaa, mutta suurin osa lupahakemuksista on vanhoilta katsastusasemayrittäjiltä.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafissa käsitellään parhaillaan uusia toimilupia esimerkiksi Vaalassa, Rovaniemellä, Mikkelissä, Taskilassa, Lappeenrannassa, Oulussa, Pukkilassa, Joutsassa, Joensuussa ja Pellossa sijaitseville katsastamoille. Näistäkin suurin osa on vanhoilta yrittäjiltä.

– Vireillä olevat lupahakemukset tullaan todennäköisesti hyväksymään. Ne yritykset, jotka ovat ryhtyneet hakuprosessiin, ovat ottaneet selvää uusista lupavaatimuksista, Trafin osastonjohtaja Janne Huhtamäki sanoo.

Uuden lain avulla pyritään katkaisemaan katsastushintojen nousu. Samalla helpotetaan alalle tuloa. Nyt voimaan tullut laki kiinnittää huomiota myös katsastuksen laatuun. Uusissa toimiluvissa katsastusasemat velvoitetaan noudattamaan jatkuvan parantamisen ideologiaa, joka on sidottu ISO-standardeihin.

Uuden lain parannukset ovat ristiriitaiset

Katsastusyrittäjän mielestä lakiuudistus on kaksipiippuinen juttu, eikä välttämättä toimi tarkoitetulla tavalla.

Monet uudistuksen puolesta puhuvat argumentit eivät enää toimi

Sampo Saukkoriipi

– Monet uudistuksen puolesta puhuvat argumentit eivät enää toimi. Hintojen nousu on jo 2-3 vuotta sitten lähtenyt laskuun. Myös sertifioitu laatujärjestelmävaatimus on iso työponnistus ja kohtalainen rahallinen kustannus, jolloin alalle tulo on vaikeampaa, kertoo Konetien katsastus -ketjuun kuuluvan Vaalan katsastuksen yrittäjä Sampo Saukkoriipi.

Vaalan katsastus on hakenut uuden lain mukaista toimilupaa ensimmäisenä Kainuussa. Yritys on toiminut Vaalan Puusepäntiellä Konetien katsastuksen sivutoimipaikkana. Nyt Vaalan katsastuksesta tulee oma asemansa.

– Toiminta ei käytännössä tule muuttumaan. Meillä ei ole haluja tai mahdollisuutta korjata autoja saman katon alla, sanoo Konetien katsatuksen yrittäjä Sampo Saukkoriipi.

Mikäli uutta toimilupaa ei olisi haettu, Vaalan katsastuksen toiminta olisi pitänyt lopettaa puolen vuoden sisällä.