1. yle.fi
  2. Uutiset

Valamon luostari aloittaa luostariviskin valmistamisen

Alkon valikoimiin mallasohrasta valmistetun luostariviskin on määrä tulla vuonna 2018.

Kotimaan uutiset
Isä Andreas katselee viskitynnyreitä
Isä Andreas katselee viskitynnyreitä.

Heinävedellä sijaitseva Valamon luostari aloittaa viskin valmistuksen syksyllä. Luostariviski valmistetaan ohran maltaasta, vedestä ja hiivasta. Viskiä kypsytetään tammitynnyreissä kolme vuotta ja ensimmäisten luostariviskien on määrä olla Alkon valikoimassa vuonna 2018.

– Kyllähän toiveet ovat korkealla ja uskomme siihen tuotteena. Vahva usko on, että sillä on kysyntää, ei siihen muuten olisi lähdetty.

– Monissa maissa on tällaisia ortodoksisia luostareita, jotka tuottavat myös väkeviä alkoholijuomia, että ei tämä sikäli niin ihmeellistä ole. Meillä Suomessa tämä on tosin ainutlaatuista, kertoo Valamon luostarin johtaja arkkimandriitta Sergei.

Lisätulojen toivossa

Viskin valmistamisen aloittaminen tarkoittaa luostarille miljoonan euron investointeja olemassa oleviin viinitehtaan tiloihin. Tislaamon vuosikapasiteetti on 120 000 litraa puhdasta alkoholia vuodessa. Viskinliiketoiminnalta odotetaan lisätuloja luostarille.

– Tietysti matkailu on meidän pääelinkeino ja tämä on sitten lisä meidän tarjonnassa. Katsotaan, että miten se alkaa mennä kaupaksi. Tietysti toivomme, että siitä tulisi myös tuottoa, laskee arkkimandriitta Sergei.

Valamon luostarissa on valmistettu viiniä jo 15 vuotta.

Rehellisesti sanottuna en ole vielä edes maistanut, en ole viskin ystävä.

Arkkimandriitta Sergei

– Viinistä tulevat tuotot ovat varsin pieniä. Viskin suhteen tuotto-odotukset ovat korkeammalla, laskee Sergei.

Tislaamo työllistää kaksi ympärivuotista työntekijää sekä kausityöntekijöitä.

Viskin valmistus Valamon luostarissa aloitetaan yhteistyössä ilomantsilaisen Hermannin viinitilan kanssa, missä on valmistettu koe-eriä. Arkkimandriitta Sergei ei kuitenkaan ole ehtinyt vielä päästä itse luostariviskin makuun.

– Rehellisesti sanottuna en ole vielä edes maistanut, en ole viskin ystävä, naurahtaa Sergei.

Lue seuraavaksi