1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

"Ei-herranjumala!" – Softenginen Topi nolostuu yhä tuijotuksesta

Softengine-yhtyeen Topi Latukka hävitti kaikki rumat vaatteet, jotta ei pukisi vahingossa päälleen mitään kelvotonta. Silti hän voi yhä kaahata aamulla töihin peiliin katsomatta. Noloksi vetää vain silloin, kun joku tunnistaa ja huutaa "ei-herranjumala!"

Softenginen laulaja Topi Latukka on Euroviisuista tuttu kasvo. Kaduilla tunnistaminen hämmentää ujoa laulajaa yhä. Kuva: Anne Rahjola / Yle

Softengine-yhtyeen solistin Topi Latukan elämä on ollut Euroviisujen jälkeen melkoista matalalentoa. Haastatteluja, kuvauksia, uusien biisien tekoa ja nauhoituksia – sekä tietenkin keikkailua.

– Aika kovaa pyöritystä on ollut kyllä, luonnehtii yhtyeen nokkamies. Mutta on ilmiselvästi hyvillään.

Keikkoja bändillä on kesän ajan muutamia viikossa ja kaikki viikonloput ovat kiinni. Myös levyä valmistellaan kovaa kyytiä ja biisit alkavat olla kasassa. Aikataulua levyn julkaisulle ei kuitenkaan vielä ole.

–  Tavoite on, että se on tämän vuoden puolella valmis. Mutta ei osaa luvata vielä. Joulumarkkinoille olis siisti saada, artisti hymyilee ujosti.

Bändikuvioista huolimatta myös työt myyntineuvottelijana on hoidettava. Tai ainakin sen verran mitä pystyy.

–  Aika paljon siellä töissäkin pitää hoitaa näitä bändihommia. On niin paljon haastattelusysteemejä ja asioiden hoitamista, Latukka huokaa.

Tulis vaan ihmiset juttelemaan, jos se on niin ihmeellistä

Topi Latukka, Softengine

Naama tunnetaan jo

Artistin arkielämässä uutta ja oudointa on Topi Latukan mukaan se, että ihmiset tunnistavat, kulki sitten kaduilla tai kaupoissa.

–  Sitä tuijottelua on todella paljon. Se on vähän... häiritsevää,  Latukka kiemurtelee.

– Tulis vaan ihmiset juttelemaan, jos se on niin ihmeellistä. Viimeksikin joku kattoi oikein pitkään silmiin ja sanoi: "ei-herranjumala!" Mitä siinä nyt pitäis tehdä, Latukka päivittelee.

– Pitäiskö mun mennä puhumaan sille? Siinä vain nolona jatkaa matkaa, Latukka nauraa.

Silti seinäjokelaisartisti ei kauheasti mieti, mitä kotoa lähtiessään pukee päälleen tai onko tukka hyvin.

– Mä olen yrittänyt heivata kaikki rumat vaatteet pois, ettei tarvis miettiä aamulla. Tänäänkin muutaman tunnin yöunen jälkeen pistin vain jotakin päälle. En syönyt mitään, enkä laittanut hiuksia ja lähdin töihin. Ei sitä hirveesti tule mietittyä. Yritän olla piilossa töissä ettei ihmiset näe, hän nauraa.

Haaveet toteutuvat yksitellen

Pari vuotta koossa ollut Softengine on nuoresta iästään huolimatta toteuttanut jo monta haavettaan. Ensimmäinen oli UMK:n voitto, ja sen myötä tulivat levytyssopimus ja Euroviisuedustus.

Yritän olla piilossa töissä ettei ihmiset nää

Topi Latukka, Softengine

Etenkin Euroviisuesiintymistä on Topi Latukan mukaan edelleen vaikea uskoa todeksi. Lava oli kiiltävä ja lasinen, ja tunne sillä soittaessa epätodellinen.

–  Se oli niin yli-iso tilanne. Sitä yritti vain keskittyä siihen, mitä tekee. Ei vieläkään ole oikein tajunnut, missä ollaan oltu ja kuinka monelle ihmiselle soitettu, hän mietiskelee.

Esiintymisen jälkeen moni pala on loksahtanut paikoilleen. Yhtye sai esimerkiksi "vihdoin" oman bändikämpän, jossa aiotaan pysyä ainakin lähikuukaudet.

– Siellä jauhetaan jonkin aikaa. Mutta meillä on ollut haaveena jossakin välissä muutto Helsinkiin. Se auttaisi ja helpottaisi asioita tosi paljon, Latukka suunnittelee.

Myös unelma keikasta Provinssirockissa toteutui kesäkuussa. Eikä kaikkia unelmia tietenkään uskalla sanoa edes ääneen.

Netissä bändi saa tykkäyksiä ympäri maailman – Australiaa ja Yhdysvaltoja myöden, laulaja myöntää.

Silti myös perinteistä fanipostia riittää.

– Itse asiassa haettiin kauhea läjä niitä tuolta Sonyn toimistolta. Yksi oli sellainen metri kertaa metri -laatikko. Ei ole vielä ehditty avata, mutta pitäis tsekata ne mahdollisimman pian. Jos siellä onkin jotain ajankohtaista ja tärkeää, Topi Latukka hymyilee.