1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Silminnäkijä

Isäni on seksituristi

Länsimaiset seksituristit siittävät baaritytöille lapsia, joista tulee yhteiskunnan hylkiöitä Filippiineillä.

Grace on yksi niistä lukuisista lapsista, joita on syntynyt Filippiineille länsimaisen seksiturismin seurauksena.

Grace Espinosa on 8-vuotias filippiiniläistyttö. Hän piirtää kuvia, joissa pilvillä on kasvot. Yksi pilvistä itkee, koska toiset kiusaavat sitä. Se on tytön omakuva.

Tyttö valmistautuu elämänsä jännittävimpään matkaan. Hän on lähdössä ulkomaille, etsimään isäänsä, jota hän ei ole koskaan tavannut.

Grace on ns. maitokala – kaikki paikalliset tietävät, miksi jotkut lapset ovat ”liian” vaaleita. Heidän isänsä ovat länsimaisia seksituristeja. Lapset joutuvat kohtaamaan jatkuvaa pilkkaa ja halveksuntaa.

Kaikilla baaritytöillä ei ole varaa ehkäisyyn, joten prostituution seurauksena syntyy lapsia, kuten Priscilalle (vas). Kuva: Yle

  Länsimaiset seksituristit ovat siittävät matkoillaan lapsia baaritytöille ja tanssijoille. Köyhillä filippiiniläistytöillä ei ole varaa ehkäisyyn ja miehet myös haluavat usein seksiä ilman kondomia. Tuloksena baaritytöt joutuvat entistä suurempaan köyhyyteen, koska heidän pitää elättää myös lapsensa.

Lain mukaan Filippiineillä isällä on elatusvelvollisuus,  jos isä vain saadaan selville. Gracen äiti Mary-Ann Espinosakin  lähtee etsimään tyttären isää, jonka hän tietää asuvan Sveitsissä. Mies viipyi pitkään Mary-Annin luona, kunnes nainen tuli raskaaksi. 

Grace (keskellä) on saanut haukkumanimen maitokala, koska hän on vaaleampi kuin muut. Kuva: Yle

- Kun tapaa miehen, aluksi he ovat mukavia. Mutta lopulta kaikki häipyvät. En haluaisi, että tyttäreni päätyy samanlaiseen tilanteeseen, sanoo Mary-Ann Espinosa.Seksiturismi on niin laajaa, että isien etsimiseksi toimii erityinen järjestö. Gracen äiti kääntyy sen puoleen. Hänellä on johtolankana vain isän nimi, vanha valokuva ja puhelinnumero. 

Grace pääsee 8-vuotiaana tapaamaan lopulta isäänsä. Kohtaaminen on koskettava. Isä epäilee kuitenkin, onko lapsi hänen. Kuva: Yle

 Filippiinit on vanhoillisen katolinen, ja prostituoidut ovat hylkiöitä.  Prostituutio on kielletty mutta silti seksibisnes on yksi talouden kivijaloista.  Siinä työskentelee 400 000 naista.  Myös heidän lapsiaan halveksitaan.

Kolmekymppinen Fri-Gel Capua on kaksin verroin hyljeksitty, koska hänen isänsä on mustaihoinen amerikkalainen seksituristi. Äiti hylkäsi tytön, ja tyttö päätyi kadulle 11-vuotiaana.

Fri-Gel Capua tietää mitä on olla hylkiö. Hän syntyi seksisuhteesta yhdysvaltalaisen miehen kanssa. Kuva: Yle

- Amerikkalaiset ja muut länsimaalaiset voivat tulla tänne, pitää hauskaa ja ostaa seksiä. Mutta heidän pitäisi varmistaa, ettei sen seurauksena synny lapsia, sanoo kirkon suojista turvan saanut Fri-Gel Capua.

Reportaasi seuraa isien etsimistä Filippiineillä, ja lopulta myös Gracen ja hänen äitinsä matkaa Eurooppaan. Gracen isä löytyy lopulta sveitsiläisestä kylästä. Kohtaamisesta tulee koskettava.

Alkuperäinen tuotanto: RTS Temps Present, Sveitsi 2013
Toimittajat: Susanna Dörhage ja Sandy Palenzuela 
Suomenkielinen toteutus: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta