”Sillä on eroa sataako vai paistaa”

Kalsea ja sateinen kesä on verottanut ravintola- ja risteily-yrittäjien asiakkaita. Kylpylät ja hotellit sen sijaan houkuttelevat varsinkin lapsiperheitä.

Kuva: Tommi Parkkinen/Yle

Kalsea ja sateinen kesä on verottanut ravintola- ja risteily-yrittäjien asiakkaita.

– Onhan se sää vaikuttanut. Sillä on eroa sataako vai paistaa, sanoo toimitusjohtaja Pentti Kokki Saimaan Risteilyt -yhtiöstä. Yhtiö operoi Lappeenrannasta El Faro -ristelilyaluksella.

Kokin mukaan osa risteilyvuoroista on jouduttu jättämään jopa tekemättä. Turisteja ei ole ollut hirveästi muualta Suomesta. Kokki on kuitenkin tyytyväinen venäläisturistien määrään.

Myös laivaravintola Prinsessa Armaadan toimitusjohtaja Juha Nalli manaa kesän kurjaa säätä.

– Eipä ole kovin hääppöiset kelit. Ne ovat vaikuttaneet toimintaan, sää on suurin myyntiin vaikuttava tekijä.

Nalli kiittelee lämmintä kevättä. Se mahdollisti kauden avaamisen ajoissa, mikä tasoittaa hieman tilannetta. Nyt voi vain toivoa, että säät lämpenevät.

Niin ikään seikkailupuistojen Flow-parkin ja Atreenalin suosiota sateet ja kylmyys ovat hillinneet.

– Hetkittäin ollut ihan tyhjää, väkeä ei ole ollut hirveästi sateella, paitsi tosi ulkoilmaihmisiä, kertoo Atrenaalin puistonjohtaja Anna Bengts.

Hotellit ja kylpylät porskuttavat

Hotellit ja kylpylät sen sijaan porskuttavat.

– Karmea sanoa, mutta nämä ilmat ovat tehneet hyvää meidän liiketoiminnalle, kertoo Holiday Club Saimaan hotellijohtaja Jussi Valtola.

Valtolan mukaan varsinkin lapsiperheitä on riittänyt hotellissa, kylpylässä ja Angry Birds -puistossa, jossa on ollut parhaimmillaan lähes 1000 kävijää päivässä. Syyksi Valtola arvelee sen, että lomalaiset kaipaavat monipuolista ohjelmaa.

Valtolan johtama hotelli myy parhaillaan viimeisiä huoneitaan.