Kesäteatterit saattavat kärsiä uudesta lupajärjestelmästä

Teatterin tekijöitä on mietityttänyt uusi musiikin käyttöä näyttämöillä koskeva tekijänoikeusjärjestelmä, joka astui voimaan vuoden alusta. Se tuottanee lisää vaivaa ja enemmän kustannuksia. Esimerkiksi kesäteattereiden musiikkiesitykset saattavat vähentyä tulevaisuudessa.

kulttuuri
Näyttelijä Satu Taalikainen
Marja Seppälä / Kouvolan kaupunginteatteri

Aiemmin näyttämötaiteen tekijät hankkivat luvat musiikin käyttämiseen esityksissään kahdesta osoitteesta, Teostolta ja Gramexilta. Käytetty musiikki ilmoitettiin niille esitysten loputtua.

Vuoden alusta lähtien järjestelmä kuitenkin muuttui. Nyt näyttämöt joutuvat hankkimaan luvat musiikin käyttöön suoraan kappaleiden kustantajilta ennen esitysten tekemistä.

Kaikki kustantajat eivät ole kuitenkaan liittyneet uuteen järjestelmään. Osa tekijänoikeuksista kysytään siis edelleen Teostolta ja Gramexilta.

– Järjestelmä on lievästi sanoen sekava entiseen verrattuna, sanoo laitosteattereiden oikeuksia valvovan Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi.

Kesäteattereiden musiikkiesitykset saattavat vähentyä

Uusi tekijänoikeusjärjestelmä koskee ainoastaan näyttämötaidetta. Kaikki esitykset eivät ole kuitenkaan sen piirissä, vaan pelkästään paljon musiikkia sisältävät.

Niiden kohdalla jokaisen kappaleen tekijänoikeudet joudutaan kartoittamaan ja maksamaan erikseen. Jos esityksessä on paljon eri kustantajien musiikkia, lisääntyy tekijöiden työtaakka.

– Vaivaa uusi järjestelmä tulee tuottamaan. Se on nähty jo, sanoo Tommi Saarikivi.

Iskun tuntevat erityisesti kesäteatterit, joiden esitykset nojaavat usein vapaaehtoiseen tekemiseen.

– Tulevaisuudessa musiikkiteatterin tekeminen menee vaikeaksi. Katsojat siitä kärsivät, sillä musiikkiteatteria nähdään varmasti vähemmän, kertoo Korvenkylän nuorisoseura Ry:n puheenjohtaja Kyösti Vuorela.

Nuorisoseura järjestää suosittua Korvenkylän Kesäteatteria. Tänä kesänä sen ohjelmistossa on Topi Sorsakoskesta kertova Kaksi kitaraa -näytelmä. Uusi järjestelmä ei vielä ehtinyt vaikuttaa sen tekemiseen.

Taustalla musiikkibisneksen tahto takoa euroja

Teatterivaikuttajat ovat vakuuttuneita, että tekijänoikeusmuutoksen syynä on musiikkiteollisuuden tahto takoa lisäeuroja tiukentamalla otettaan näyttämötaiteesta.

– Se ajatus musiikintuottajilla on, että he haluavat lisää rahaa, sanoo Kouvolan Teatterin teatterinjohtaja Henrik Timonen.

Kouvolan Teatterissa nähtiin keväällä ja viime syksynä suosittu Katri Helenasta kertova musikaali. Jatkossa sellaisen tekeminen voi muuttua kalliimmaksi, jos musiikin tuottajat päättävät nostaa tekijänoikeuksien hintoja. Musiikkipitoisia esityksiä saatetaan jättää jopa tekemättä myös laitosteattereissa.

– Suoraan sanoen se saattaa kääntyä musiikin kustantajia vastaan, toteaa Tommi Saarikivi Suomen Teatterit ry:stä.